SWIFT, JONATHAN (1667–1745) angol szatíraíró

Full text search

SWIFT, JONATHAN (1667–1745) angol szatíraíró
„Minden igazhitű a megfelelő végén törje fel az ő tojásait „ Hogy mármost melyik a „megfelelő” vége a tojásnak, ez szerény véleményem szerint egyéni lelkiismeret kérdése, illetőleg a legfelsőbb hatóságok döntésétől függ.
Gulliver utazásai, I. r. Utazás Lilliputba, 4. f. – Európa, Bp., 1960. 58. Szentkuthy Miklós;
…a nagy darab emberek álltak mindig a legrosszabbul értelem dolgában.
…a föld királyai főleg saját országuk jogszokásaitól vannak általában elragadtatva.
I. m. II. r. Utazás Brobdingnagba, 6. f. – Uo. 157.;
…bármely angol polgár házát nem védené-e meg jobban maga a tulajdonos, családjával és fiaival egyetemben, mint az a tucat haramia, akiket vasvillával verbuválnak a külvárosokban, utána éhbérnél is kevesebb zsoldot dobnak nekik, és így legcsábítóbb kereseti forrásként továbbra is csak a rablógyilkosság fog kínálkozni számukra és épp az említett polgári házaknál.
Uo. 162.;
…azokat, akiknek véleménye ellentétben van a többségével, mért kell arra kényszeríteni, hogy ezt megváltoztassák?
…bárkinek jogában áll ugyan mérgeket tárolni rejtett szekrénykéiben – de főbenjáró bűn volna fioláit likőrcímkékkel ellátva forgalomba hozni.
Uo. 163.;
…a törvényt csak azoknak van joga magyarázni, értelmezni és alkalmazni, akiknek minden érdekük és egyetlen tehetségük abban áll, hogy a törvényeket kicsavarják, összezavarják és megkerüljék.
Uo. 164.;
…az az ember, aki két búzakalászt vagy akár csak két szál füvet is tud növeszteni ott, ahol eddig csak egy nőtt ki a földből: nagyobb dícséretet érdemel az emberiségtől, és mérhetetlenül értékesebb szolgálatot tett a hazának, mint a politikusok minden fajzata együttvéve.
I. m. 7. f. – Uo. 163.;
…a női nem különleges szeszélyeit egyáltalán nem korlátozza éghajlat, sem országhatár; a női kedélyvilág sokkal inkább uniformis jellegű, mint ahogy kezdetben gondolták.
I. m. III. r. Utazás Laputába, Balnibarbiba, Glubbdubdribba, Luggnaggba és Japánba 2. f. – Uo. 205.;
…a jehuk, úgy látszik, minden állat közül a legkevésbé taníthatók – a legtöbb, amit képességeikkel egyáltalán elérhetnek: terheket cipelni vagy ide-oda vonszolni. De szent meggyőződésem, hogy ennek oka kizárólag gyalázatos és konok természetük. Nagyon ravaszak, alattomosak, mindenkit becsapnak, s rendkívül bosszúállók. Erősek és szívósak, viszont igen gyávák, minek következtében pimaszok, elvetemültek és kegyetlenek.
I. m. IV. r. Utazás a nyihahák országába, 8. f. – Uo. 326.;
…hogy lehet valami egyáltalán vita tárgya, mikor az értelem arra tanít bennünket, hogy akkor mondjunk igent vagy nemet, midőn a legbiztosabbak vagyunk a dologban – márpedig ha túlmegyünk ismeretkörünkön, erről úgysem lehet szó többé.
Uo. 328.;
…az egész faj szeretete természeti törvény – csak az értelem tesz személyek között különbséget, persze ott is csak akkor, ha az erények különlegesek.
Uo. 329.;
Csődörben erő a legfőbb érték, kancában a csinosság…
Uo. 330.;
A szatíra olyan tükör, amelyben a szemlélők általában mindenkinek az arcát felfedezik, kivéve a saját magukét.
Szatírák és röpiratok. A szerző előszava – Európa, Bp., 1961. 9. Kéry László;
A harag és a düh erőt ad ugyan a testnek, de elernyeszti a szellem izmait, s az elmének minden próbálkozását legyengíti és hatástalanná teszi.
Van olyan agy, amelyet csak egyszer lehet lefölözni. Az ilyennek tulajdonosa jól teszi, ha óvatosan gyűjti össze ezt a kincset, és takarékosan bánik csekély készletével…
A szellem tudás nélkül … olyan tejszín, amely egyetlen éjszaka összegyűlik a felszínen, s amelyből az ügyes kéz hamarosan habot ver.
Uo.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me