BERGSON, HENRI (1859–1941) francia filozófus

Full text search

BERGSON, HENRI (1859–1941) francia filozófus
Intuíció a neve annak az intellektuális megérzésnek, mellyel valamely tárgy belsejébe helyezzük magunkat, hogy megtaláljuk azt, ami abban egyetlen és kifejezhetetlen. Elemzés pedig az az eljárás, mellyel a tárgyat már ismeretes, tehát más tárgyaknál is meglevő elemekre vezetjük vissza.
Bevezetés a metafizikába – Athenaeum, Bp., é. n. 7. Fogarasi Béla;
Nincsen érzés, ha mégolyan egyszerű is, mely virtuálisan ne zárná magába annak a lénynek múltját és jelenét, mely ezen érzést átérzi…
Uo. 14.;
Meg kellene szoknunk, hogy a mozgásban a legegyszerűbbet és a legvilágosabbat lássuk, ami egyáltalán létezik, mert hiszen a mozdulatlanság csak a lassúdás legszélső határa, talán pusztán csak kigondolt határ, melyet a természet sehol se valósít meg.
Uo. 24.;
Van egy külső és szellemünknek mégis közvetlenül adott valóság. E tekintetben a józan észnek van igaza a filozófusok idealizmusával és realizmusával szemben.
Uo. 29.;
…minden valóság (törekvés) tendencia, ha megegyezünk abban, hogy tendenciának hívjuk a folyton megújuló irányváltozást, in statu nascendi.
Uo. 30.;
…érthető, hogy gondolkodásunk merev fogalmakat vonhat ki (szűrhet le) a mozgalmas valóságból; de mindenképpen lehetetlen, hogy a fogalmak merevségével rekonstruáljuk a valóság mozgékonyságát.
Filozofálni abban áll, hogy megfordítsuk a gondolkozás munkájának megszokott irányát.
Uo. 31.;
A modern matematika pontosan véve nem más, mint törekvés arra, hogy a keletkezettet a keletkezővel helyettesítsük, hogy kövessük a nagyságokat létrejövésükben, hogy a mozgást többé ne kívülről és előttünk álló eredményében, hanem belülről, változási tendenciájában ragadjuk meg, egyszóval hogy magunkévá tegyük a dolgok formájának mozgalmas folytonosságát.
Uo. 32.;
A modern tudományt attól a naptól kell datálni, amelyiken felállították a mozgást mint önálló valóságot – attól a naptól, amelyiken Galilei a lejtőn egy golyót gurított lefelé, és szilárd elhatározással feltette magában, hogy ezt a mozgást felülről lefelé, önmagáért, önmagában fogja vizsgálni…
…a filozófia nem lehet más, mint törekvés arra, hogy túllépjünk az emberi feltételeken.
Uo. 34.;
Az igaz és termékeny eszmék megannyi érintkezés a valóság hullámaival, melyek nem futnak szükségszerűleg egy pontban össze.
Uo. 38.;
…filozofálni éppen abban áll, hogy az intuíció megfeszülésével annak a konkrét valóságnak bensejébe helyezzük magunkat, melyből a kritika két ellentétes állásponthoz, tételhez és ellentéthez jutott kívülről.
Sohasem képzelhetem el, miképp hatja át egymást a fehér és a fekete ha nem láttam szürkét; de ha már egyszer láttam a szürkét, könnyen megértem, mint lehet a fehér és a fekete kettős szempontjából tekinteni.
Aki csak megpróbálkozott például az irodalmi alkotással, jól tudja, hogy ha a tárgyat már sokáig tanulmányoztuk, az összes adatokat összegyűjtöttük, a feljegyzéseket elrendeztük, akkor kell még valami, ami mindennél több, erőfeszítés, mely sokszor nagyon fájdalmas, hogy egyszerre a dolog kellős közepébe helyezzük magunkat, és hogy oly mélyen keressünk impulzust, mint csak lehet, amely után nincs egyéb dolgunk, mint hagyni magunkat vitetni.
Uo. 39.;
…a metafizikai intuíció, bár csak materiális megismerések révén érhető el, teljességgel másvalami, mint e megismerések összefoglalása vagy szintézise. Különbözik ettől … akként, mint a mozgató impulzus az úttól, melyet a mozgó test befut, akként, mint a rugó feszültsége az óra látható mozgásaitól.
Uo. 40.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me