BLANQUI, LOUIS AUGUSTE (1805–1881) francia forradalmár

Full text search

BLANQUI, LOUIS AUGUSTE (1805–1881) francia forradalmár
…a nép nem alamizsnát kér; önmaga akarja megszerezni jólétét. Ő akarja és fogja is hozni a törvényeket, amelyek kormányozzák; akkor ezek a törvények többé nem ellene irányulnak … mert ő csinálta őket.
Védőbeszéde, 1832. január 12. – Válogatott művei. (Vál.: Jemnitz János.) Gondolat, Bp., 1968. 90. Remsey Flóra;
Nem szabad az, aki a munkaeszközöktől megfosztva, kényre-kegyre ki van szolgáltatva a kiváltságosoknak – a munkaeszközök letéteményeseinek.
A föld és a tőkék átörökítése az állampolgárokat a tulajdonosok igájába hajtja. Szabadságuk mindössze annyi, hogy megválaszthatják gazdájukat.
Aki a levest főzte, az egye meg – Uo. 112.;
Egy napon a tulajdonjog el fog tűnni az utolsó kiváltságokkal együtt…
Uo. 116.;
Csakis az egyéni tulajdon helyébe kerülő szövetkezés az, ami az egyenlőség révén megalapítja majd az igazságosság uralmát.
Uo. 116.;
…a szocializmus, az maga a forradalom. Nem egyéb, a mint forradalom. Ha elfojtják a szocializmust, a nép lángolása kialszik…
Levél Maillardhoz – Uo. 140.;
Óvakodjunk a meghatározás nélküli szavaktól, mert ez az intrikusok kedvenc eszköze… Nem akarják, hogy a két ellenfél tábora az igazi nevet viselje: proletariátus, burzsoázia.
Uo. 142.;
Tudatlanság és közösség összeegyeztethetetlen. A műveltség általánossá válása kommunizmus nélkül és a kommunizmus a műveltség általánossá válása nélkül … egyaránt lehetetlenség.
A társadalmi kritika – Uo. 161.;
A kommunizmusnak, amely maga a forradalom, őrizkednie kell az utópista színezetű magatartástól, és soha nem szabad elszakadnia a politikától.
Uo. 176.;
A forradalom üdvéhez az kell, hogy egyesíteni tudja a megfontoltságot az eréllyel.
A kommunizmus nem kényszerítheti rá magát az országra dekrétumokkal, hanem csak az ország szabad határozataitól várhatja győzelmét, s ezek a határozatok csak a felvilágosodás általános elterjedéséből származhatnak.
Uo. 181.;
Csakis az ember cselekszik, a tőke nem cselekszik. A tőke csak passzív eszköz a dolgozó kezében. Semmi rész nem jár tehát neki a termékből.
Uo. 197.;
A jólét minden hódítása az értelem műve, nem a tőkéé … amely megfosztotta tőlük a tömeget a kisebbség javára.
Uo. 211.;
…megakadályozni a háborút, ez a legmagasztosabb cél, amelynek megvalósításán a bölcs és jó szándékú emberek fáradozhatnak, ez a legnemesebb cél valamennyi politikai megfontolás, mindenfajta katonai és diplomáciai törekvés között.
Valamennyi nemzet dolgozói testvérek, s csak egyetlen ellenségük van, az az elnyomó, amely arra kényszeríti őket, hogy a csatamezőkön elvágják egymás torkát.
(Id.: Jemnitz János) – Uo. Bevezetés, 69.;
A háború sohasem a dolgozó osztályok műve, akik a háborúért csak könnyeikkel és vérükkel fizetnek.
Uo. 70.;
A társadalmi szervezet nem lehet sem egy, sem néhány ember munkájának eredménye, sem a jóakaraté, sem az önzetlen odaadásé, sőt még a zsenialitásé sem. S nem lesz improvizáció sem.
Az akadályokat le lehet dönteni, hidat lehet emelni, de senki nem állíthatja, hogy ő alkotta a folyót.
Uo. 77.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me