GONCSAROV, IVAN ALEKSZANDROVICS (1812–1891) orosz regényíró

Full text search

GONCSAROV, IVAN ALEKSZANDROVICS (1812–1891) orosz regényíró
Ábrázold a gazembert, a bukott nőt, a fölfuvalkodott ostobát, de az emberről se feledkezz meg.
Oblomov, I. r. 2. r. – Új Magyar Könyvkiadó, Bp., 1953. 24. Németh László;
…vannak olyan főnökök, akik a fogadásukra ugró alárendelt elbutulásig ijedt arcán nemcsak tiszteletet látnak, de buzgóságot, sőt néha hivatali tehetséget is.
I. m. 5. f. – Uo. 49.;
Minek a tankönyvek? Meg minek végül a hat-hét év elzártság, az egész szigor, faggatás, a leckék fölött való kotlás és senyvedés, a futkosás, rosszalkodás, mulatság tilalma, amíg mindennel nem végzett?
I. m. 6. f. – Uo. 53.;
…ki utazik Amerikába, Egyiptomba? Az angolok, azokat már arra teremtette az úristen; meg otthon nincs is hol lenniük. De minálunk ki utazik? Valami kétségbeesett lélek, akinek semmi az élete.
I. m. II. r. 3. f. – Uo. 143.;
…ahogy megnősültél, rögtön egy csomó fehérnép oson a házadba.
I. m. 4. f. – Uo. 151.;
…az élet az költészet. Minek is kell az embereknek eltorzítaniok!
Uo. 153.;
…oblomovizmus? – … hát a ti lótás-futástoknak, szenvedélyeteknek, háborútoknak, kereskedésteknek, politikátoknak a célja nem a nyugalom előkészítése, nem e felé az elveszített paradicsom felé törekedtek?
Uo. 155.;
…csúnya vonás férfiakban: szégyellik a szívüket. Ez is hiúság, ez is hamis dolog, jobb lenne, ha az eszüket szégyellnék néha, az gyakrabban hibázik.
I. m. 5. f. – Uo. 172.;
…nem ez-e a titkos célja minden férfinak, asszonynak, hogy kedvesében a nyugalom változatlan arcát, az érzés örök és egyenletes folyását találja meg?
I. m. 6. f. – Uo. 175.;
Csak nő képes ereje … gyors kivirágoztatására, lelke minden oldalának a kibontására.
I. m. 8. f. – Uo. 195.;
Az élet: tartozás, kötelesség, következésképpen a szerelem is kötelesség, mintha isten küldte volna…
I. m. 9. f. – Uo. 210.;
Igen, lehetetlen úgy élni, ahogy tetszik: ez világos … ellentmondások káoszába hullva, amelyeket nem old fel egyetlen emberi elme sem, akármilyen mély, vakmerő! Ma megkívántad, holnap eléred, amit szenvedélyesen kívántál, aztán átkozod az életet, hogy mért teljesítette kívánságod – lám, ez származik abból, ha valaki az életben önállót s merészet lép, az önfejű akarom-ból.
Ki találta ki, hogy: boldogság, gyönyörűség? Esztelenek! Az élet: élet, tartozás… Kötelesség, és a kötelesség mindig nehéz. Teljesítsük hát tartozásunkat.
I. m. 10. f. – Uo. 213.;
A sírás … csábítókhoz illik, akik frázisokkal igyekeznek megfogni a nők óvatlan hiúságát, vagy az epedő ábrándozókhoz.
Uo. 217.;
A szívnek, amikor szeret, külön esze van … tudja, mit akar, s előre tudja, mi lesz.
Uo. 221.;
Csak többé-kevésbé korlátolt asszonyok szoktak ravaszkodni, ravaszkodásokkal ölni az időt. Minthogy nincs elég egyenes eszük, ravaszsággal mozgatják a kicsinyes élet rugóit, mint a csipkét, szövik házi politikájukat, s nem veszik észre közben, hogy futnak körülöttük – hova igyekeznek, s hol térnek össze – az élet fővonalai.
A ravaszság olyan, mint az aprópénz: nem lehet sokat venni rajta.
Uo. 225.;
A ravaszság rövidlátó, csak azt látja jól, ami orra előtt van, a messzeséget nem, s ezért gyakran maga esik abba a verembe, amelyet másoknak ás.
Uo. 226.;
Álnok emberek fogása olyan áldozatot felajánlani, amire nincs szükség, vagy amit nem lehet meghozni, hogy a szükségeseket ne kelljen meghozniuk.
I. m. III. r. 7. f. – Uo. 304.;
Ha a szerelmet szeszélyes, felelőtlen érzésnek nevezik is, amely úgy támad, mint a betegség, azért annak is megvan a törvénye és oka, mint mindennek. S ha idáig ezeket a törvényeket csak kevéssé vizsgálták, az azért van, mert a szerelemtől meglepett ember nem is gondol rá, hogy tudós szemmel figyelje…
I. m. IV. r. 1. f. – Uo. 330.;
…az élet célja maga az élet s a munka, nem pedig a nő…
I. m. 2. f. – Uo. 341.;
A szerelemben … vakul, ösztönösen szerződik az érdem: ebben a vakságban, ösztönösségben van épp a boldogság.
I. m. 4. f. – Uo. 350.;
Az emlékek: fenséges költészet, ha eleven boldogságunkra emlékeztetnek, de perzselő fájdalom, ha behegedt sebekhez érnek.
I. m. 6. f. – Uo. 376.;
A kényelem kedvelője talán vállat von, ahogy a bútorok, ócska képek, tört karú és tört lábú szobrok, a néha rossz, de az emlékek miatt drága metszetek, apróságok külső tarkaságára néz; a műértő szeme, ahogy egyik-másik képre, idő sárgította könyvre, régi porcelánra, ásványra, pénzre tekint, nemegyszer tán a mohó vágy tüzében gyúl ki.
I. m. 8. f. – Uo. 386.;
…tiszteld a kételyeket és kérdéseket: ők a túlcsorduló fölösleg, az élet fényűzése. Többnyire az élet csúcsain jelennek meg, amikor nincsenek többé durva vágyaink, nem a mindennapi élet körében születnek ők; ahol bánat van és szükség, ott az ember nem ér fel hozzájuk…
Uo. 398.;
A sors… Nem szereti, ha nem becsüljük meg ajándékait!
Uo. 400.;
…mindenkinek megvan a maga rendeltetése!
I. m. 9. f. – Uo. 409.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me