JACOBSEN, JENS PETER (1847–1885) dán regényíró, elbeszélő

Full text search

JACOBSEN, JENS PETER (1847–1885) dán regényíró, elbeszélő
…a füllel érzékelhető hangok végső fokon mind hamisak, míg az, akinek megadatott a zenei hallás ajándéka, láthatatlan hangszert rejteget bensejében…
Niels Lyhne, 3. f. – Új Magyar Könyvkiadó, Bp., 1955. 26. Faludy György;
Aki kételkedik, még nem esik kétségbe.
Uo. 41.;
…a világon nincs olyan akadály. melyet álmaink eltávolíthatnának a valóság útjából…
Uo. 46.;
…mi sem tereli jobban a fiatal emberek figyelmét egy-egy műalkotás felé, mint az a biztos tudat, hogy lelkesedésükben mindenki osztozik, fel egészen a legmagasabb tekintélyekig.
I. m. 5. f. – Uo. 61.;
Sem képzőművészeink, sem költőink nem merik olyannak ábrázolni az embert, amilyen valójában.
I. m. 6. f. – Uo. 73.;
…irigylem a fiatal leánytól, hogy semmi sem hazug benne, szerelme virágkelyhét még nem csúfítják el a képzelgés hamis üveggyöngyei.
I. m. 7. f. – Uo. 91.;
…a férfiak fanatikus imádata merőben zsarnoki imádat…
Tudvalevő, hogy a fiatal emberek, akik egy filozófiai rendszer hatalmába kerülnek, szenvedélyes dogmatikusokká válnak, mert az ifjúság általában hagyományosan vonzódik a kész körülményekhez, az erősen megalapozott dolgokhoz, egyáltalán az abszolútumhoz.
I. m. 8. f. – Uo. 105.;
Gyászában is boldog, aki szeretettje halála után az ürességnek, az elhagyatottságnak és a vágyódásnak szentelheti könnyeit; sokkal kínosabbak és keserűbbek a megbánás könnyei, melyeket azért hullatunk, mert a tovatűnt napok során oly kevés szeretetet ajándékoztunk annak, ki most már halott, és soha jóvá nem tehetjük, amit ellene vétettünk.
Uo. 108.;
Tanulni éppen olyan szép, mint élni.
I. m. 9. f. – Uo. 138.;
Az ellenzék nem várhatja el, hogy valódi elveiért és céljaiért támadják, hanem azért támadják, amit a hatalom urai az ellenzék elveiről és céljairól hinni akarnak. …Senki sem követelheti, hogy a hatalom önmagát gyengítse, és méltányos fegyverekkel győzze le ellenzékét.
Uo. 147.;
…azon a napon, amikor az emberiség felszabadultan ujjonghatja: nincs Isten! … azon a napon, mintegy varázsütésre, új ég és új föld születik … A föld csak akkor lesz igazán a miénk, és mi az övéi, ha az a világ, mely az üdvözülésben és a kárhozatban hisz, szétpattan, mint egy buborék.
Uo. 148.;
…az ateizmus jóval nagyobb követelményeket állít az emberiség elé, mint a kereszténység.
…minden egyes nemzedékben születnek olyan egyéniségek, akik ebben a társadalomban kiharcolják maguknak a tisztességes életet és a tisztességes halált, és idővel ők alkotják majd a szellemi elődöknek azt a sorát, melyre utódaik büszkén hivatkozhatnak, és akiknek példájából bátorságot merítenek.
Uo. 149.;
…ha nagyon sokszor éneklik a boldogság szélvészként zúgó himnuszát, elvész a dallama és a szövege is, s nem marad belőle más, csupán egy útszéli nóta.
I. m. 11. f. – Uo. 180.;
Méltán zokog és érzi magát elhagyatottnak az, aki az egész óriási földön nem mondhat magáénak egyetlen pici zugot sem … amely után honvágya lehet, mikor a honvágy szárnyat akar bontani lelkében.
I. m. 12. f. – Uo. 225.;
…a személyes istenbe vetett hit, az istenbe, aki minden dolgot javunkra fordít, s egy másik életben jutalmaz és büntet – csak menekülés a zordon valóság elől, ájult próbálkozás, hogy kihúzzuk testünkből a reménytelen valóság tüskéjét.
…erőt és önállóságot ad majd az emberi nemnek önmagába vetett hite, ha legkiválóbb egyedei legmagasztosabb teljesítményét akarja elérni, ahelyett hogy mindezt kivetítené önmagából, és mind e nagyszerű tulajdonságokkal az őt ellenőrző istenséget ruházná fel.
I. m. 13. f. – Uo. 240.;
A boldogság általában jobbá teszi az embereket…
Uo. 241.;
Az életet úgy kell elviselni, amilyen valójában, s tűrni, hogy a maga legsajátabb törvényei szerint alakuljon.
I. m. 14. f. – Uo. 250.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me