KEMÉNY ZSIGMOND (1814–1875) regényíró és publicista

Full text search

KEMÉNY ZSIGMOND (1814–1875) regényíró és publicista
Becsaptam az inasomat! … A gazember lopja az edényemet a pincéből, és azt hiszi, hogy nem tudom. Pedig – tudom!
Id.: Rákosi Jenő: Kemény Zsigmond – Zord idő. Franklin, Bp., é. n. Bevezetés, XI.;
…az emberek igazságtalansága és az Isten látogatásai a tisztát még tisztábbá, s csak a romlottat teszik gonosszá.
…a tolvajok is csak ott szoktak alkalmatlankodni, ahol van harács.
A bor színét és érzéseinket el kell leplezni. Minden kamat, melyet az élettel magunknak fizettetünk, csakis ebből kerül ki.
…a világ egy nagy tüskedisznó, mely akárhol érintem, sért.
A világgyűlölő haragját minden dőre tudja följebb hevíteni, míg egy fokkal is alábbszállítani a bölcsek nehéz föladatai közé tartozik.
Zord idő I. r. 5. f.;
Ilyen kaján a sors! Akkor terheli leginkább vállunkat, midőn tudja, hogy különben is összeroskadnánk.
…nem tanácslom senkinek, hogy más iránt jóindulattal viseltessék. Miért szedetné rá magát? Gyűlöljön, utáljon! Ez a két indulat nem kötelez le senkit.
Kevés az a méreg, mely a darázs fullánkján van. A skorpió jelesebb állat.
I. m. 6. f.;
…a mi paszomántos szavakban gyönyörködő s hangnyomatokra sokat adó magyar szónokainknak az egyszerű, a méltóságteljes és koncentrált eszmeirány iránt semmi érzékök nincs.
A két Wesselényi Miklós – A magyar próza könyve három kötetben. (Szerk.: Bisztray Gyula és Kerecsényi Dezső.) Első kötet: Régi magyar próza. (Szerk. és jegyzetszótárral ellátta: Kerecsényi Dezső.) A Magyar Szemle Társaság kiadása, Bp., 1942. Második kötet: Új magyar próza. (Szerk. és jegyzetszótárral ellátta: Bisztray Gyula.) A Magyar Tudományos Akadémia kiadása, Bp., 1948. (A harmadik kötet nem jelent meg.). II. köt. 581.;
…virágzó irodalomnak tulajdonképp csak azt lehet nevezni, melyben folytonosan annyi szépirodalmi mű jelenik meg, hogy az új termények egy olvasáshoz szokott nőnek üres idejét egészen elfoglalhatják.
Élet és irodalom – Uo. 584.;
…a szenvedélyek lényegében fekszik, hogy minden ragaszkodás egy gondolathoz, érdekhez vagy célhoz a kellő határon túl rajongást szül, mely viszont a legerősebb ostromszertől, ti. a józan észtől, a legbiztosabb bástyától, a tapintattól és a legsérthetetlenebb vérttől, az igazságtól fosztja meg a szeretett ügyet.
I. m. – Tanulmányok. (Szerk.: Tóth Gyula.) Szépirodalmi, Bp., 1971. 180.;
…ha sikert érni kívánunk, a fajunk iránti állandó hűségnek, melynek úgy kell szívünkhöz nőni, úgy kell lelkünkből forrni, mint a családi érzésnek, mint a gyermeki szeretetnek, mint a vallásos kegyeletnek, szükség egyeztetni és összhangzásban tartani a hazánkban levő többi népfajok méltányos igényeivel, a birodalmi érdekek elutasíthatatlan követeléseivel s korunknak és az európai polgárisodásnak szellemével.
Uo. 181.;
…aki a többi népfajok, a közbirodalom és a polgárisodás elvitathatatlan igényeivel lelke mélyében megbékült, a nemzetiség iránti hő ragaszkodását e tényezőkkel egyeztetni egész készséggel igyekszik.
Uo. 182.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me