KEYNES, JOHN MAYNARD (1883–1946) angol közgazdász

Full text search

KEYNES, JOHN MAYNARD (1883–1946) angol közgazdász
A hagyományos gazdasági elmélet sokat dicsőített optimizmusa miatt a közgazdászokat olyan Candide-oknak kezdték tekinteni, akik kertjük művelése kedvéért hátat fordítva a világnak azt tanítják, hogy minden a lehető legjobban menne a lehetséges világok eme legjobbikában, ha mindent szabadjára engednének.
A foglalkoztatás, a kamat és a pénz általános elmélete. I. k. 3. f. Közgazdasági és Jogi, Bp., 1965. 53. Erdős Péter;
Ha a kincstár ócska palackokat megtöltene bankjegyekkel, megfelelő mélységbe elásatná őket felhagyott szénbányákban, az üregeket színültig megtöltené utcai szeméttel, s aztán a laissez faire kipróbált elvei szerint a magánvállalkozásra bízná, hogy újból kiássa a bankjegyeket (amihez a jogot természetesen a bankjegylelőhelyek bérletére szóló ajánlatok útján kellene megszerezni): nem lenne munkanélküliség, és a visszahatások révén a társadalom reális jövedelme és tőkevagyona is valószínűleg jelentősen nagyobb lenne, mint amekkora tényleg. Igaz, okosabb lenne házakat építeni és ehhez hasonlókat művelni; de ha ezt politikai vagy gyakorlati nehézségek megakadályozzák, az említett megoldás is jobb lenne a semmilyennél.
I. m. III. k. 10. f. – Uo. 152.;
Jobb, ha valaki a bankfolyószámláján és nem polgártársain elégíti ki uralkodási vágyát.
I. m. VI. k. 24. f. – Uo. 398.;
Magas állásokat betöltő őrültek, akik hangokat hallanak a levegőben, hajdani könyvmolyoktól kölcsönözték rögeszméik magvát.
…a közgazdaságtudomány és az állambölcselet terén … kevesen működnek olyanok, akiket huszonötödik vagy harmincadik életévük betöltése után új elméletek befolyásolnak, s ezért valószínű, hogy azok az eszmék, amelyeket közhivatalnokok és politikusok, sőt agitátorok a folyó eseményekre alkalmaznak, nem éppen a legújabbak. Előbb vagy utóbb azonban az eszmék és nem a hagyományos érdekek törnek új utakat, és vezetnek jóra vagy rosszra.
Uo. 407.;
Ahányszor csak megspórolsz öt shillinget, egy napra munkanélkülivé teszel valakit.
„Observer, „Sayings of Our Times”, 1953. május 31. – Cohen, J. M.–Cohen, M. J.: The Penguin Dictionary of Modern Quotations. Penguin, Harmondsworth, 1972. 122. 75. sz. Kristó Nagy István;
A tartózkodó pénzpolitikának lélektanilag igaza lehet, közgazdaságilag azonban depresszív befolyása van.
Uo. 76. sz.;
Jó dolog tévedni, míg az ember hamar rájön, hogy tévedett.
(Vitatható hitelességű) – Uo. 83. sz.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me