SZTRAVINSZKIJ, IGOR FJODOROVICS (1882–1971) orosz zeneszerző

Full text search

SZTRAVINSZKIJ, IGOR FJODOROVICS (1882–1971) orosz zeneszerző
Nem szeretem az operát. A zene összeházasítható a gesztussal vagy a szöveggel, de mindkettővel egyszerre bigámia nélkül nem.
Daily Mail, 1913. február 13. Id.: Fodor András: Igor Sztravinszkij. Gondolat, Bp., 1876. 66. Fodor András;
Nem csak a szenvedély útján. lehet-e egy másik lény legbenső lényegébe behatolni? És vajon csökkenti-e a szenvedély a tiszteletet? A tisztelet mindig steril, sohasem válhat produktív hatóerővé. Az alkotáshoz dinamika, motor kell, s van-e erősebb motor a szenvedélynél?
Életem. Gondolat, Bp., 1969. – Uo. 96. F. Csanak Dóra;
Vége már annak az időnek, amikor én gazdagítani akartam a zenét, most már építeni akarom. Már nem azért harcolok, hogy kiterjesszem kifejező lehetőségeim körét, ehelyett inkább a zene valódi tartalmát próbálom elképzelni.
Úgy vélem, a tiszta ellenpont az egyetlen lehetséges anyag, amelyből valódi és időtálló zene kovácsolható.
Muzika, Varsó, 1925. 2. sz. – Uo. 126. Fodor András;
Kora ifjúságunkban túl nagy adagot kaptunk Beethoven műveiből, s ugyanakkor belénk sulykolták a híres „Weltschmerz”-éről, „tragédiájáról” és a hasonlókról szóló közhelyeket is, amelyeket száz év óta terjesztenek kötelezően a világmindenség egyik legnagyobb zsenijének kikiáltott zeneszerzőjével kapcsolatban…
Vigyázat! A modernség felett hamar eljár az idő!
Életem – Id. kiad. 127. F. Csanak Dóra;
A zene mint jelenség arra az egyetlen célra adatott nekünk, hogy rendet teremtsen a dolgok között, beleértve legelsősorban a rendet az ember és az idő között. Hogy ez a rend létrejöhessen, ahhoz szükségszerűen és kizárólag konstrukcióra van szükség. Ha a konstrukció megvan, és a rend létrejött, mindent megtettünk.
Uo. 131.;
A zene által felkeltett képzeteket nem lehet ,jobban megfogalmazni, mint ha azokhoz hasonlítjuk, amelyek az építészeti formák játékának láttán támadnak bennünk.
Uo. 132.;
…ha minden szabad, a legjobb s a legrosszabb egyformán, ha semmivel sem kell megküzdenem, akkor elképzelhetetlen mindenfajta erőfeszítés.
Gespräche mit Robert Craft. Mainz Zürich, 1961. – Uo. 135. Fodor András;
Csak elméleti szabadságra van szükségem. Adjanak nekem valami korlátozottat, olyan anyagot, mely munkámat annyiban szolgálja, hogy lehetőségeim körébe esik.
A fegyelem, az önként vállalt „feszesség” igénye a természetünkben van, s nemcsak a művészetben mutatkozik meg, de minden tudatos emberi cselekvésben is. A rend igénye nélkül nem jöhet létre semmi, s eltűnésével minden felbomlik.
…a fegyelem segíti a szabad kibontakozást, s csak a szabadságnak nyílt szabadossággá válását akadályozza meg.
Uo. 136.;
Amikor úgy látszik … mintha a zene kifejezne valamit, az csak illúzió, nem pedig valóság. Nem egyéb, mint járulékos elem, amit hallgatólagos megegyezéssel tulajdonítunk a zenének, ráragasztjuk, mint valami címkét, formulát: egyszóval köntös, amit megszokásból vagy tulajdonság híján lassanként összekeverünk a lényeggel.
Életem – Id. kiad. 172. F. Csanak Dóra;
A zeneszerzők kombinálják a hangjegyeket. Ez minden. Arról, hogy a világ eseményei miként és milyen formában érintik zenéjüket, arról nem az ő dolguk beszélni.
Dialogues and Diary (Robert Crafttel) – Uo. 194. Fodor András;
A szülőhely az életben a legfontosabb faktor.
Pohárköszöntő Moszkvában, 1962. október 1. – Uo. 244.;
…az ember mégis emlékezet által él, nem igazság által.
Expositions and Developments (Robert Crafttel) – Uo. 256.;
Poussin egész helyesen mondta, hogy „a művészet célja a gyönyörködtetés”. Nem mondta, hogy ez a gyönyörködtetés a művész célja, aki csak a létrehozandó mű követelményeinek kell hogy alávesse magát.
Poetics of Music, 4. f. – Cohen, J. M.–Cohen, M. J.: The Penguin Dictionary of Modern Quotations. Penguin, Harmondsworth, 1972. 221. 24. sz. Kristó Nagy István;
Az újítás csak akkor gyümölcsöző, ha kéz a kézben halad a tradícióval.
I . m. 5. f. – Uo. 25. sz.;
Az én zenémet legjobban a gyerekek és az állatok értik.
Observer, „Sayings of the Week”, 1961. október 8. – Uo. 32.;
Ahogyan „evés közben jön meg az étvágy”, úgy hozza meg a munka az ihletet, ha az nincs jelen kezdettől fogva. De nem egyedül az ihlet számít, hanem eredménye, maga a mű!
Életem – Régi muzsika kertje. (Vál.: Szabolcsi Bence.) Magyar Kórus, Bp., 1946., 110. Szabolcsi Bence.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me