A catalauni tér

Full text search

A catalauni tér
A sors nem számít emberi ésszel. Míg kelet új császárja, Marcián féltette birodalmát a hun fegyverek lávarohamától, addig egy véletlen nyugatnak fordítá azt.
A frank fejedelem Klodvig holta után fiai összekaptak a trónon, s míg az egyik Rómát hívta segítségül, addig a másik Attilához folyamodott.
Két irtózatos hadsereg sietett egyszerre nyugat felé, mintha Európa minden népei ott adtak volna egymásnak véres találkozót, egyik a hun, másik a római. Amannak a keleti, ennek a nyugoti góthok voltak szövetségesei, és ami nép az Északi-tengertől a Közép-tengerig lakott, mind sietett a különböző zászlók alá, céltalan, okatlan harcvágytól űzetve.
A catalauni téren találkozott a két ellenséges hadsereg, a legnagyobb, minőt valaha a föld hordozott; egyenlő erős, vitéz mind a kettő.
A római sereget Aetius, a góthokét Thorismund és Theodorich vezérlék; a hun sereget Attila.
Csata előtt előhivatá a táltosokat, s azok azt jövendölék neki: hogy az ellenséges vezér el fog esni, de azért ő sem lesz győztes. Ekkor kiállt seregei elé, s ősi szokásként lelkesítő beszédet tarta hozzájuk. Szavai egy király, egy hős szavai voltak, kinek tettei nem hazudtolták meg azt, amit beszélt. Úgy szólott bajnokai előtt a csatáról, mint egy örömünnepélyről; „az ütközet gyönyörei”, mint ő azokat lefesté, megdöbbentik a historiabúvárt, tanúbizonyságot téve róla: hogy élt egykor egy nép, kinek gyönyör volt a csatatéri halál.
„Én magam hajítom el a legelső kopját!” – monda a hun király, s a jövő pillanatban a nyilak fellegei repültek egyik táborról a másikra, s az általános csataordításban összecsapott a két roppant tábor, szemtől szemben dárdával, karddal és buzogánnyal rontva ellenére.
A tábor közepére állított hunok buzogányai iszonyú rohammal törték keresztül a római hadsereg közepét, s akkor egész erővel az elszakasztott szárnynak fordulva, elkezdék űzni a góthokat, miközben saját balszárnyukkal való összeköttetésük megszakíttatott.
Az ellenséges fővezér Theodorich e rohamban elesett, a táltosok jövendölésének első része beteljesült; ekkor előrohant a halmokról fia, Thorismund, a hunok fedetlenül maradt oldalát támadva meg, s beteljesült a jóslat másik fele. A győzelem kicsikartatott Attila kezéből.
Késő estig tartott az ütközet, felbomlott minden rend, minden összeköttetés mind a két sereg egyes dandárai közt; összekeveredve, csapat csapat ellen küzdött, s midőn az éj elválasztá a küzdőket egymástól, százhatvankétezer halott feküdt a csatatéren, anélkül, hogy a győzelem jobbra vagy balra hajolt volna.
Mind a két fél visszavonult táborhelyére, vertnek érezve magát; Thorismund és Aetius a csata zavarában a hun sereg közé keveredtek, a góth királyfi lováról leveretett, s csak kísérőinek önfeláldozása menté meg apja sorsától.
Az éjt mind a két tábor sáncai közt tölté. A rómaiak pajzsokkal, a hunok szekerekkel vették magukat körül, mindketten az ellenfélt várva támadásra.
Attila nyergekből egy máglyát rakatott, azon férfias elhatározással, hogy ha legyőzetik, magát azon égesse meg.
A góth históriaíró a barlangjába zárt oroszlánhoz hasonlítja őt e pillanatban.
De az ellentábor sem volt kevesebb zavarban, mint a hunoké, s míg Attila naponként várta tőlük a megtámadást, egy reggelen meglepte a holt hallgatás, mely a catalauni téreken az eltávozott lármás ellentábor helyét elfoglalá.
De ő sem üldözé az eltávozottakat, még néhány napot töltött tábora szekérsáncai közt, ellenére várva, akkor visszafordult, átkelt a Rajnán s visszatért Magyarhonba. Mindkét fél otthagyta halottait s a ki nem vívott győzelmet a catalauni síkon.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me