A honvédelmi bizottmány

Full text search

A honvédelmi bizottmány
Hetek alatt, mintha a földből támadt volna elő, talpon állt, nyeregben ült a magyar hadsereg. Tehetjük a számát a fegyvert fogni kész férfiaknak százötvenezerre.
E nagy tömegből csatakész hadsereget alakítani, az volt a nehéz feladat, melynek létrehozásában minden lépten-nyomon magát a lehetetlenséget kellett leküzdeni.
Kormány nem volt. – Batthyány és minisztertársai leköszöntek. István nádor elhagyta az országot. A bécsi kormány leküldte Lamberget: azt Buda és Pest közt felkoncolták. Aztán kinevezte Jellasich bánt helytartónak: azt megverték, kikergették. Aztán megkínálta Vay Miklóst a miniszterelnökséggel: az nem fogadta el. Aztán kinevezte Récseyt miniszterelnöknek: az elfogadta, s négy nap múlva le is tette. Magyarország kormány nélkül maradt. Ekkor a magyar országgyűlés választott a saját kebeléből, képviselők és főrendházi tagok közül, egy nyolctagú testületet, ezzel az igénytelen névvel: „honvédelmi bizottmány”, akik mellé be lett híva Duschek Ferenc a pénzügyek kezelésére, elnöke volt pedig Kossuth Lajos.
Ennek a névtelen kormánynak volt a feladata a nemzeti hadsereget felruházni, felfegyverezni, élelmezni, a várakat ellátni, hadvezéreket, tisztikart kinevezni, s az egész országot adminisztrálni: amellett politikát vezetni s a hadseregek működését elrendelni.
A szabadságharc legbámulatraméltóbb csodái közé tartozik ennek a miniszteri rang nélkül működött kormánynak a tevékenysége.
Hogyan tudtak annyi fegyvert beszerezni, midőn az ország körös-körül el volt zárva ellenséges nemzetek által? Hogyan egyenruháztak százezernyi hadsereget, midőn az országban alig volt egy pár posztógyár? S különösen és főképpen hol vették mindezekhez a pénzt? A „nervus bellit”? A háború idegét?
Az évi költségvetést beterjeszté az országgyűlésnek Kossuth. Ennek értelmében ötvenmillió forintra volt számítva Magyarországnak összes bevétele. Az országgyűlés a rendkívüli hadikészületekre megszavazott negyvenmillió forintot. Azonban a király nem szentesített semmi törvényt, amit az országgyűlés hozott; emiatt adót nem lehetett kivetni. Arra már idő sem volt. A honvédelmi bizottmány az egyetlen eszközhöz volt kénytelen nyúlni, amely forradalmi kormányokat hadviselésre képessé teszen – az ércfedezet nélküli bankjegyek nyomatásához. Nyúltak ehhez különben nem forradalmi kormányok is: a francia háború alatt az osztrák abszolutisztikus kormány elárasztotta az országot fekete bankóval és félforintot valló kétgarasosokkal, amiket a köznép feltalálójuk után zicsedliknek és schusztertalléroknak nevezett.
De éppen ebben tüntette ki a magyar nemzet példátlan lelkesülésének aranypróbáját; hogy ez alap nélküli pénzjegyeket egész a szabadságharc utolsó hónapjáig teljes névértékükben fogadta el, s az arany ágio nem volt nagyobb a „Kossuth-bankók” után, mint az osztrák bankjegyek után, vagy aminő most az „ezüstpénz” és az arany közötti különbözetet teszi. A nemzet bizalma volt az ércalap. És amellett a puritán becsületesség volt a pénzügyi rendszer. – Csak az teszi érthetővé, hogy a forradalmi magyar kormány százötvenezer embert fel tudott szerelni, várakat védelmi állapotba tenni, egy évig nagyszabású hadjáratot folytatni: amellett hivatalnokokat fizetni – ötvenmilliónyi papírpénz kiadása mellett. És amellett soha hozzá nem nyúlt a kormány ahhoz a kétmilliónyi arany- és ezüsttőkéhez, amely az egy- és kétforintos pénzjegyeknek törvényes fedezetét képezte.
A forradalom hadjáratának dicsőségében azok, kik az ország kincstárának a kulcsait tarták a kezükben, osztoznak azokkal, akik a fegyvert forgatták.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me