A kormányzó szakácsa

Full text search

A kormányzó szakácsa
Megkezdve a küzdelmeket, melyek többé visszavonhatatlanok lőnek következményeikben, Mátyásnak nem volt oka többé nagybátyját fogva tartani. A ravasz udvaroncok leolvasták e gondolatot arcáról s álparancsot küldtek a király nevével a világosvári kapitányokhoz, hogy Szilágyi Mihályt fejeztessék le.
Lábatlan György azonban ahelyett, hogy a vett parancsnak vakon engedelmeskednék, nem tartva lehetőnek, hogy a király ily parancsot adjon, a várat rábízta Dóczira, maga azalatt felszaladt Budára, megtudandó, ha a király akarata-e ez, hogy azon esetben hivatalát letehesse.
Mátyás megtudva ez ármányt, megdicséré Lábatlant óvatosságáért, s parancsot adott neki, hogy Szilágyit bocsáttassa szabadon.
E parancs már fölösleges volt. Míg Lábatlan Budára járt, egy éjjel vaklárma történt Világosvár körül. A zaj azt hírlelé, hogy a törökök vannak itt. Dóczi uram látni akarta őket, s egész várőrségével leszállt elfogadásukra.
Szilágyi Mihály szakácsa ezt látva, fogá magát fegyverre kapatva a ház körüli cselédséget, bezáratá a kapukat, Szilágyit szabadon bocsátá, s a visszajövő Dóczinak megmondá, hogy elmehet, ahová akar.
Szilágyi erre azt üzené Mátyásnak, hogy többet köszönhet szakácsának, mint unokaöccsének.
A király sietett nagybátyjával találkozni Tiszavarsányon.
A jószívű öreg haragtalanul fogadá Mátyást.
Mentségedet hallani nem akarom, mondá neki, hanem szívemből megbocsátok.
Szilágyi szerepe itt végét látszott érni. Szerbia királya saját várát, Szendrőt, elárulva a töröknek, a szemközt épített Kevi vár védelmére Szilágyi Mihályt küldte a király. Itt gondatlanul csatába keveredve az ozmanokkal, elfogatott az öreg bajnok, s Sztambulba vitetve, ott a szultán lefejezteté.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me