Giskra hadai

Full text search

Giskra hadai
Albert király halála után fiat szült a magyar királyné, Erzsébet. Alig érte a csecsemő homlokát a szent keresztvíz, midőn a koronát is fejére tették, s azután a királyné a gyermekkel és a koronával kimenekült az országból, rokonához, Fridrik császárhoz.
Magyarországnak tehát nem volt fejedelme. Idebenn pártokra szakadt a nemesség, a határon lázadó vazallok s dél felől közelgett az emelkedő óriás hatalom: a török.
Midőn minden szomszédnak, románnak, szerbnek, németnek kezet kellett volna fogni a magyarral, hogy egy közös hatalmas ellenségtől megóvják a keresztyén világot, éppen akkor törtek legjobban mind ellene, s midőn minden magyar szívnek egyet kellett volna érteni abban, hogy vezérét örök ellensége ellen kövesse, mikor volt is ilyen vezér, akit kövessen, Hunyady János, éppen akkor húzott, ahány, annyi felé.
S még ez nem volt elég; hogy a keserű pohár megteljék, Erzsébet királyné felfogadta főkapitányának brándasi Giskra Jánost, s ráereszté az országra zsoldos cseh hadakkal. A huszita lovagok elfoglalák a hegyes felföldet a királyné nevében, megrakták váraikkal a hegyormokat, onnan pusztíták a rájuk nézve idegen országot. Míg Giskra rendes seregeivel a királyi csapatokat nyílt ütközetekben támadta meg, addig alvezérei, Komorovszky, Valgatha, Axamith a királyhoz hűnek maradt városokat sarcolták; a Dzwela vezérlette kóbor gyülevész pedig a falvakat és kastélyokat égette, rabolta.
Hunyadynak szüntelen a törökkel volt harca, a Duna mellett s Erdély határain, ő nem ért rá a meghonosult ellenség ellen vezetni hadjáratot, s a király kénytelen volt Giskrával békét kötni. Az ilyen fegyvernyugvást természetesen soha sem tartották meg. A lovagvárak menedéket adtak a frigyszegőknek, s a köznép panaszai elhangzottak akkor, midőn nagyobb érdekek másfelé vonták a figyelmet.
Így kapott Giskra mindig nagyobb befolyásra az országban, fegyveres, erőszakos kézzel, így lett a Felvidék tettleges főkapitánya, míg egyszer Hunyady Székely Tamást küldé ellene, s az megveretvén, maga vette kezébe a kardot, úgy foglalta el tőle a hatalmas szepesi várat, mire országgyűlési helybenhagyással kötöttek fegyverszünetet.
Ez a frigy sem soká tartott. Giskra most már magyar urakkal is pártot szövött, elfoglalta Nógrád megyét, várakat épített mindenfelé; sok barátja volt a fő-főurak között.
Mikor aztán végre Hunyady a környék nemességét fegyverbe szólítá, hogy a merész kalandorokat megfenyítse, tulajdon hadai cserbenhagyták az ütközet és ostrom alatt, azok is Giskrához szítottak inkább.
Erre aztán Hunyady más országrészből hozott hadakat, s azokkal Giskra várait, köztük Zólyomot, Rosnyót, Derencset elfoglalá, mikor már aztán végképp legyőzte volna, akkor az érdemes országtanács sietett hirtelen békét kötni Giskrával, nehogy valami baja történjék, még a hadiköltségeit is megtéríté. Egy későbbi országgyűlés azonban a folytonos belháború támasztása miatt Giskrát honellenségnek kiáltá ki, ami annak nem sokat ártott.
V. László alatt csak nőtt Giskra tekintélye, kit nem átallott a gyászos emlékű Cilley a nagy hazafi Hunyady ellenében pártosul felhasználni.
Végre azonban elbukott Cilley, meghalt V. László, trónra ült Mátyás király, az oligarcha pártok hatalma megcsökkent, s azokkal együtt vége lett Giskra hatalmának is. – Első gondja volt Mátyásnak országa csendességéről gondoskodni.
Rozgonyi Sebestyén és Héderváry László egri püspök vezették a király seregeit a rablóhadak ellen.
Az egész hadjárat egy gondolatsebességű diadalmenet volt; Vadna vára háromórai ostrom után bevétetett, a rablóvezérek, Valgatha és Komorovszky Galgóczra futottak, s midőn Rozgonyi Galgóc alá ment hétszázadmagukkal Szécs felé menekülve, ott az egri püspök szétverte az egész csoportot; az erdőkbe menekülteket a parasztság verte agyon. Valgatha a sereg egy részével foglyul esett, Komorovszky egyedül szabadult meg.
E siker vérszemet adott a föld népének, s mintegy ötezer paraszt csatlakozék Rozgonyi zászlai alá, kikkel egyesülve Rozgonyi és Magyar Balázs bevették Miszla várát, az egész várőrséget kardélre hányva, utána Gálszécset, s azzal siettek az Axamith és Thalafuz vezéreik alatt egyesült fősereg ellen.
A bockói síkon vártak rájuk Giskra harcosai, s ott megütközve, a csata első hevében Axamith hatszázadmagával agyonveretett, a többi a föld népétől kiirtatott. Thalafuz tizennégy lovaggal jutott el a lengyel határszélre.
Héderváry püspök az üldözés közben elfoglalta Fáson várát, melynek parancsnoka, Uderszki, föld alatti utakon megmenekülve, a breznicai várba futott, s midőn a püspök Sárost elfoglalva feléje közelgett, odahagyta várát s kiszökött Lengyelországba, ahol Giskra éppen akkor kötött szövetséget Kasimirral, a magyar trónt számára elfoglalandó, midőn egy talpalatnyit sem bírt többé Magyarországból.
Giskra e csapás után kénytelen lőn kibékülni Mátyással, s a Komorovszky által összegyűjtött cseh hadak maradványai Mátyás zsoldjába állva, az első állandó magyar gyaloghad közé soroztattak.
Így fegyverze le Mátyás egy csapással két ellenséget: a lengyel királyt és Giskra hadait.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me