Hősök után árulók

Full text search

Hősök után árulók
Azt írja Rákóczy maga a trencsini ütközetről:
„Soha vereség nem volt annál gyalázatosabb és szerencsétlenebb következésű.”
Elveszett benne a fejedelmi sereg legjobb gyalogsága, tizennégy ágyúja, elveszett a sziléziai hadjárat, a porosszal való szövetség; de ami legsajnosabb vesztesége volt: odalett a hit a szabadság zászlóinak diadalában.
A trencsini szerencsétlen ütközet után egymást követve hullongtak el a fejedelem mellől azok a hívei, akik eddig megannyi villám voltak a kezében. A villámot is meg lehet fogni – arannyal.
Révay föladta Nyitra várát Heister puszta megjelenésére. Ocskay László, Pálffyval összebeszélve, el hagyta magát fogatni egész ezredével (aminek egy csapatja fegyverrel vágta ki magát az árulás rakta kelepcéből), s azután császári generálissá lett, s labanccá esketett hajdani lovashada élén segíté pusztítani a magyar városokat – Bezerédy az egész rábízott dandárt át akarta vezetni a császáriakhoz. Az árulás terjedt, mint a dögmirigy.
Hasztalan ütötte vissza a bosszúálló pallos az árulók verte sebeket, Bezerédy, Ocskay, Botka levágott fejei a pózna hegyére tűzve hasztalan hirdeték, hogy mi jutalma van az árulásnak: a levegőben volt az már.
Még egyes dandárvezetők harcoltak vitézül. Eszterházy Antal, a trencsini veszteséget megbosszulni, áttört Ausztriába, s kényszeríté Heistert a Dunántúlra visszavonulni, s azalatt Jellasich György vicebánt horvát seregével összetörte, magát a vezért is megölte. Balogh Ádám másfelől ötezer rácot, Fluck német ezredével együtt szétvert és levágott a Kölesd melletti véres ütközetben. Bottyán a maga pénzét osztva széjjel, összegyűjté a Trencsinnél szétvert kuruc had töredékeit, s azokkal Heistert Szakolcánál megverte, s meghódolt városokat újra visszafoglalt. Érsekújvárt pedig vitézül megvédte Csajághy a császári ostromló sereg ellen, s kényszeríté azt gyorsan odább vonulni. Károlyi Sándor is győzedelmeskedett Erdélyben Mezőmadarasnál, s sok várat visszafoglalt. – Mind nem volt ez már se haszon, se vigasztalás. – Valamennyi apró győzedelem nem nyomta le az egy trencsini veszteséget.
Rákóczy minden emberének a homlokáról azt olvasta le, hogy nem bánnák, ha vissza lehetne nyelni az „eb ura a fakót”.
Összehívta a szövetséges rendeket országgyűlésbe Sárospatakra, s előhozatva Tolvay Gábort, az ítélőmestert, akit a császáriak az ónodi gyűlés előtt békeföltételekkel küldtek le hozzá; kit akkor a kurucok ki se hallgattak, hanem tömlöcre vetettek; most onnan kihozatta, s visszaküldé azzal az üzenettel, hogy ő és hívei hajlandók a királlyal békét kötni: csak az ország szabadságainak biztosítására kívánnak angol és hollandi kezességet: Erdély önálló fejedelemségét nem kívánják már: beérik vele, ha az erdélyi fejedelem olyan függésben lesz a magyar királytól, minővel a birodalmi fejedelmek vannak az osztrák császártól.
Hej, ha ezt a jobbik eszét akkor vette volna elő a fejedelem, amikor felesége és a nénje édes csókjai kérték rá, és nem akkor, amidőn Ocskay, Bezerédy júdáscsókjai megégették a száját: milyen szép sikere lett volna annak.
Hanem hát akkor ezt nem tehette: nem, a saját magyarjai miatt. Akkor ők kemények voltak. Most meg egyszerre nagyon is puhák lettek.
Rájuk illett ez a mondás: „aut timet aut tumet” (vagy fél, vagy forr). Mikor győz, akkor a tengert is át akarja gázolni, mikor meg veszt, akkor a pocséta előtt is leül.
*
Erre a mostani békeajánlatra azzal felelt a királypárt, hogy a maga részéről a nádor által hívatott össze országgyűlést Pozsonyba, s ez az országgyűlés Rákóczyt és Bercsényit felségárulóknak, honellenségeknek nyilvánította. – Ez volt a „nota Rákóczyana”. A magyar corpus jurisban olvasható törvénycikk, mely Rákóczyt és híveit a hazából száműzi.
Fájdalmasabb seb minden fegyverütötténél.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me