Nemzeti önkormányzat

Full text search

Nemzeti önkormányzat
Hunyady Várna alól Oláhországba menekült. A szerb és oláh fejedelemeknek azon időben különös szerencséjük volt rendesen annak a pártjára állani, aki legközelebb győzött. Drakul vajda elfogatá a menekvő Hunyadyt, s behízelgő kedveskedéssel ajánlá őt Muráthnak.
A diadalmas nagyúr magas lelkű büszkeséggel utasítá vissza az ajánlatot, becsülve ellenében a dicsőt, megvetve a hízelgőben a nyomorút. Drakul erre nagy sajnálkozással bocsátá el Hunyadyt.
Midőn a csatát vesztett hős hazájába érkezett, örvendetes meggyőződéssel tapasztalá, hogy a fejét vesztett nemzet nem vesztette el lelkét is; a súlyos csapás, a király halála, ahelyett hogy szétszaggatta volna, egyesíté a nemzetet. Nem kölcsönös szemrehányás, hanem kölcsönös buzdítás fogadta a csatából megtérőt, s legnagyobbszerű nyilatkozványa volt a nemzet bizalmának Hunyady iránt az: hogy e vesztett csata után rábízta országa kormányzatát.
Eleinte Héderváry Lőrinc nádor megakadályozá a választást, azt hírlelve, hogy Ulászló élve maradt s Lengyelországba menekült, de a nemzet meggyőződött a nagyravágyó főúr terveiről, s a hét kapitány közül, kikre legelőbb bízta az ország gondjait, a nádort készakarva kifelejté.
Nemsokára a hét közül egyedül Hunyady maradt a kormányon, a többi átlátta, hogy az idők viharaiban kormányozni egyedül ő van hivatva, s a székesfehérvári országgyűlés kikiáltotta őt főkormányzónak.
S valóban szükség volt erős karra és erős főre. Az ozman had a várnai csata óta közelebb hömpölygött az ország határaihoz, végveszéllyel fenyegetve a nemzetet. Fridrik császár foglalta a határszéli várakat, a Cilley grófok rabló portyázással ütöttek be majd itt, majd amott, a szövetséges országok mind áttértek a törökökhöz, s benne az országban az elhatalmasodott rabló cseh hadak pusztíták a városokat, s teleépíték a hegyeket rablóváraikkal. A gyermekkirály és a korona kívül az országon ellenséges kezek felügyelete alatt volt, s a nemzet habozott, vajon elvárja-e, míg kicsikarhatja onnan, vagy másikat válasszon, vagy éppen ne is válasszon többé senkit?
Ide egy férfi kellett, kinek kezébe a nemzet letehesse minden hatalmát, azon tudattal, hogy amikor vissza fogja kérni, önként leteendi azt, kiben minden pártok megnyugodjanak, ki védeni tudja az országot minden ellensége ellen és e dicsőségből semmit se tartson meg magának.
És e férfi volt Hunyady.
A nemzet megmutatta az ő kormányzata alatt, mennyire képes egy nép, ha vezérét szereti? Belül rend, kívül hatalom uralgott mindenütt; s míg a fegyver déltől északig védte a hazát, az országnagyok bölcsessége a ravaszabb ellenség cselszövevényei ellen küzdött.
Fridrik római király szüntelen ígérve és soha sem teljesítve ígéretét, szüntelen fenyegetve és soha sem állva ki a síkra, szüntelen alkudva és soha sem egyezve, örök lázban tartotta az ország kormányzatát, mely sorsát csak az által vélte biztosíthatni, ha az ifjú királyt Fridrik gyámsága alól a trónra hozhatja.
Miért harcoltak a magyarok, miért harcolt maga Hunyady ésszel és fegyvererővel egy király megnyeréséért, akit nem is láttak, nem is szerethettek, ki gyermek volt, s kit még születése előtt száműztek? Megmagyarázza azon elemek áttekintése, mikből azon időben a magyar nemzet állott.
Mielőtt a magyar nemesség neve symbolumához méltó önfeláldozással lerontá kiváltságainak sorompóit, hogy a köznépet magához fölemelje, a feudalizmus természetellenes állásában, mihelyt király nélkül volt a nemzet, vagy gyöngének érezte a nemzet fejét, megosztozott néhány főúr az elhagyott hatalmakon, s az önalkotta országgyűlésen törvényeket hozott, melyek alkotóin kívül senkinek sem használtak, sem a nemzetnek, sem az országnak.
Így vonta ki magát a főnemesség az interregnum alatt minden hadiköltség alól, később még a köznemesség a fegyverfogás terhe alól is. Úgyhogy midőn a küszöbön állt az enyészet, Hunyadynak maroknyi lelkesebb párthíveit, pénzen gyűjtött zsoldosokkal s keresztes pórhaddal kellett szaporítania, hogy megküzdhessen egy nagy és hatalmas nemzettel, melynek minden férfi tagja fegyvert viselt.
Ha királya lett volna az országnak, e pártoskodó főurak siettek volna zászlóikkal az első felhívásra, míg a kormányzónak minden ékesen szólása sem volt képes a tervezett török hadjáratra többet összegyűjteni 24 ezer embernél. Egyedül a nép szerette őt, mert hisz közüle való volt, de még akkor a nép nem számított semmit a nemzetben. Az egész nemzet létszáma 350 ezer nemesi főből állott, a többi volt a misera plebs contribuens.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me