Vatha Lázadása (1046)

Full text search

Vatha Lázadása (1046)
Alig félszázaddal István trónra lépte után, mely a magyar nemzet keresztyén hitre tértének éve is volt, támadt egy hitrajongó, ki azt a zászlót emelé föl, melyet még az ősök hordtak, midőn áldoztak azon ős istennek, akinek nevét sem tudja már senki, sem az alakot, amilyennek azt képzelték; sokan azt állítják, hogy ez a nap volt; meglehet, hogy ez állításnak igaza van, az istenség jelképei között ez legjobban megérdemelte, hogy olyan nagy becsületben tartsák.
Vatha volt a régi hit végharcosának neve, ami egy időben szívdobbantó név volt a magyarok közt. A tősgyökeres ősök, akik félve gondoltak nemzeti lételükre, s egy külön hitben, egy külön isten pártfogása alatt erősebben hitték azt megoltalmazottnak; kik szerették, ha abban is különbség van köztük és a szomszédok közt, hogy milyen áldozattal járulnak egy közös úr elé, kit mindenhatónak ismer el minden nép; kiknél legmagasabb eszménye volt az erénynek a hagyományos vitézség, mely helyett az új vallás szeretetet tanít; ezek hő rajongással fogadták a régi hit és hagyományok hősét, ki az új hatalmat, új vallást lerázza fejükről.
Vatha mellett Viska vezér nevét említi a történet s az erdélyi vezér Gyula fiaiét, Bua és Buknát. A nevek bizonyítják, hogy nem elvakult gyülevész nép fogott kardot puszta rombolási célból, hanem egy egész nagy párt: a meglevőnek, a megszokottnak védői, az újítás ellenei, kik magas rangot, úri vagyont, országokat kockáztattak azért, hogy az ősi fogalmak emléke el ne töröltessék. Még inkább bizonyítja ezt a fejedelmi herceg Levente rokonszenve a lázadók iránt. Az őshit harcosai lerombolák a templomokat, felkoncolták a keresztyén papokat; a budai Gellért-hegy máig is viseli azon kegyes püspök nevét, kit onnan a sziklákról taszítottak alá; Péter királyt elűzték a trónról, futtában elfogták, megvakíták, börtönre vetették; fölemelték helyette Endrét, a templomok köveiből pogány oltárt építettek, azt hívék, hogy már most eltörölték a keresztyénség eszméjét is földükről.
Mi lett a vége a küzdelemnek? Az ős vallásért harcolók legyőzettek, a keresztyénség diadalmaskodott s a magyar nemzetből lett igen jó keresztyén nép, anélkül, hogy megszűnt volna igen jó magyar maradni.*
Vatha történetéről írt Tóth Lőrinc egy koszorúzott drámát, Gyuláéról pedig szintén drámát Szigethi József.
Az újabb idők fiai jó tanulságot örököltek ebből. Nem mutatok a török atyafiakra, kiknek példájából legjobban meglátjuk, mivé lehet a leghatalmasabb nemzet is, ha elmarad a világtól, ha az állandóság elvéért a legyőzhetetlen új eszmék ellen küzd? Maradok a magunk határán belül.
Nekünk szól a tanítás! Most is vannak köztünk Vathák még elegen, akik azt hiszik, hogy a magyar nemzetiséget csak a puszták menedéke őrzi; akik félnek attól, hogy a magyar, kinek oly jól állt kezében a kard és a kézíj, most könyvet vegyen a kezébe, rőföt, mérleget, cirkalmat, vésőt, ecsetet s más afféle szentségtelen eszközt, s rontsa meg ősi egyszerűségét tudománnyal, munkával, kereskedéssel, művészettel és iparral; ahogy az egész világ cselekszi…
Ők is mind Vatha után fognak menni; és a magyarból lesz művelt, tudós ember, lesz élelmes kereskedő, lesz derék iparos, lesz emlegetett művész, lesz minden, ami az újkor fiait a dicsőségben és nagyságban egyenlőkké teszi; éppen úgy, ahogy lett belőle jó keresztyén, hitben és buzgalomban egyenlő a többi nagy nemzettel; anélkül, hogy megszűnt volna jó magyar maradni.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me