BERNÁT GÁSPÁR

Full text search

BERNÁT GÁSPÁR
Íme, Magyarország legnagyobb költője!
Egy költő, aki a semmiből tud költeni!
„Hiszen minden költő a semmiből költ”, hallom az ellenvetést. Költ ám – verset meg novellát; de pénzt költeni a semmiből! Ez a valami.
Bernát Gáspár tagadhatatlanul Magyarország legnépszerűbb embere. Mint író, a legkedveltebb témával foglalkozik, amit legörömestebb olvasunk, melynek eszméit mindnyájan osztjuk; melyben az ország minden nemzetiségei, magyarok, németek, tótok és románok egyiránt megegyeznek – e nagy és általános eszme: „hogyan kell nem fizetni!?”
Gazsinak minden sora e lelkesítő eszmét leheli vissza. Tőle tanuljuk meg az adósságrevokáló jurátus stiklijeitől kezdve a váltót felfrüstököltető táblabíró invenciójáig mindazon közhasznú találmányokat, miket az emberiség méltatlanul üldözött jobbik fele, a jámbor adósok, az élet legfatálisabb prózája, az exekúció paralizálására fölfedeztek.
Ki ne olvasná napjainkban az ilyen tudományt? Ki ne vallaná magát e pártelvek követőjének?
És emellett Bernát Gáspár éppoly nagy financier a pénzkiadásban, mint Besze János a pénzcsinálásban, úgyhogy ha utóbb említett hazánkfia lenne pénzügyminisztere, s roppant pénzügyi terve realizáltatnék: okvetlenül adlátusnak kellene kinevezni mellé Bernát Gáspárt, hogy azt a pénzt, amit az egy rakásra termeszt, a másik segítse elkölteni.
Igaz, hogy Bernát Gáspár nagyon szereti a hiperbolákat; ő nem tollal és plajbásszal, hanem telegráffal ír; más íróeszköz nem képes extravaganciáit utolérni. Közönséges kifejezéseket nem használ soha; az ő múzsája sohasem csinál rendes lépéseket, csak kapriolokat; s míg más ordináré poéta most is csak pegázuson utazik az Olympra, ő rég szárnyas lokomotívon jár oda. Bizony rég!
Már anno – Pesti Hírnök – ilyen fiatalnak ismertem őt, mint most.
Újabb időkben sűrűen volt arról szó, hogy a múzeumnak új direktor kellene. Úgy tettek az újságírók, mint a régi piktorok, kik az új olajfestményt a régi fölé odafestették. Mi e hivatalra különösen ajánljuk Bernát Gáspárt.
Először, mert a „régi pénzeket” senki oly alaposan nem tanulmányozta, mint ő; másodszor, mert aki ily jól tudta saját magát konzerválni, az a kitömött madarakat is bizonyosan szinte jól konzerválná; és harmadszor, mert csakugyan nincs e világon az a múzeumdirektor, aki lassabban tudjon járni, mint ahogy Bernát Gazsi jár, ha nekiindul.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me