IV. A MAGYAR ZUIDERSEE

Full text search

IV. A MAGYAR ZUIDERSEE
Ha én tavaly nyáron azt mondtam volna itt kepét kötő aratóknak meg a koszorút fonó aratóleányoknak, hogy ennek a szép pipacsvirággal tarkázott búzatengernek a helyén esztendő ilyenkorra gőzhajóval, nem, egy flottával fogunk hajókázni: hogy a szemem közé nevettek volna!
Ami álomnak is szörnyeteg lett volna, most itt van előttünk; egy új tenger: tele járó-kelő hajókkal; megvannak neki azok a rossz kiváltságai, amik a Balatonnak, hogy mikor vihar nincs, akkor is háborog. Ha pedig szél fú, akkor a tengeribetegséget is megkapja rajta, akinek az idegei érzékenyebbek. A hajósok már kitanulták, mikor kell belőle menekülni? Jár rajta mindenféle jármű; volt itt a többek között egy kis propellernaszád is, ami az utcákon is csinált kirándulásokat. Furcsa kis gépe miatt elnevezte a néphumor „sparherdes csónaknak”.
Erős É.-ÉNY. szél mellett szálltunk fel a „Szent Gellért” gőzösre, a királyi biztos, a bizottság tagjai, a vállalkozó, Dutsch és egy újságíró, a „Cap der schlimmen Hoffnung” felé való expedícióra; derék kis gályánk bátran szembeszállt a széllel és hullámmal. A pilóta a hajó orráról mérte a rúddal a vizet, folyvást kiáltozva „Hét! Nyolc!” Éppen mint a Balaton mélysége rendes időkben.
Mikor az árözön közepén jártunk, akkor lehetett belátni azt egész nagyszerűségében. A tó egyik partját az új szádfal képezi, mely ötezer méternyi hosszúságban, mint egy fehér bástya vonul el egyenesen, túl rajta a szegedi tornyok. A másik oldalon Dorozsma házai zárják el a láthatárt, egész odáig hullámzik a víz. A harmadik oldalon végre a zöld Előfok, az Öthalom emelkedik ki, s közben egy kútgém meg egy tanyának a teteje beszél róla, hogy ez a tengerfenék itt hetvenezer embernek a kenyerével adós!
Szatymaz felé elnézve, látcsövünk felfedezi az államvaspálya új vágányát, amin ide jöttünk. Cölöpökre van az építve, egy öllel magasabban a régi vasútnál. Annak a réginek a helyéből kiforgatott síneit úgy összevissza görbítette az ár, mint valami sodronyt. Éppen előttünk megy rajta végig egy vonat. Úgy tűnik fel, mintha a víz színén kocsikázna végig valami százkerekű ördögszekér.
Fél óra telik bele, míg gőzösünk az öthalmi kikötőig elhatol.
Kikötő az Öthalomnál! Egész hajósereggel. S ezek a hajók a gőzössel együtt mind egy, még ennél is nagyobb tóról jöttek ide, s ugyanazon még vissza is akarnak innen térni.
Ez a mi Zuiderseenk.
Nem a megszokott kiöntés ez; hanem egy valóságos új tó az ország közepén. Aki ezt előidézte, annak nem ember a neve. A rendkívüli időjárás volt az. Ezredév lefolyik, míg ehhez hasonló előfordul valaha. Hiszen már négy év óta permanens a Tisza-áradás. Új-Szegeden egy olyan tavat láttunk, amit még az 1876-ki áradás hagyott hátra. Azóta folyvást a „vízöntő” jegyében éltünk, már tavaly ősszel a szüretünk lerohadt a folytonos esőzéstől, s azóta folyvást hó és zápor váltogatta egymást. Ezt az áradást ember meg nem akadályozhatta, s ennek következményeit semmi mérnöki tudomány el nem hárítja. Hanem aki ettől a tengertől visszafoglalja megint azt a földet, az lesz az igazi „honfoglaló”, annak lesz „ember” a neve.
 
Tisza Lajos, királyi biztos, mikor Székesfehérvárott a kiállításon volt, ajándékba egy pálcát adtak neki, mely tiszafából készült. Nagy szüksége lesz reá! Kívánjuk, hogy Tisza ne sajnálja a Tiszától e tiszát! Értse, aki érti!

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me