XI. A MŰKINCSEK

Full text search

XI. A MŰKINCSEK
Napokon át járni keresztül-kasul Velence műkincseinek minden múzeumain, kifárasztja a képzelmet és emlékezetet,
Az élv teherré válik. Olyan az, mint egy zűrzavaros álom, melyben nincsen összefüggés, melyet nehéz elmondani.
Mit jegyezzünk fel emlékezetre méltóbbnak? A jezsuiták templomának mozaik szőnyegzetét-e, mely oly tárgyhű, hogy a márványt selyemnek hisszük? Vagy a Scalcik (mezítlábosok) oltár mögötti képét, melyen a kis Jézus anyja ölében ingecskébe van felöltözve? Az egyedüli kép, melynek a festője arra a híres gondolatra jött, hogy Mária nemcsak „szent anya”, hanem „jó” anya is volt, s mint ilyen, fehérneműről okvetlenül gondoskodott a kisdede számára (Bellini festménye). Vagy mint egy villámnál látott tájképet, leírhatjuk-e azt a hatást, amit e végignézett templomok, akadémiák, múzeumok festményei és szobrászati remekeinek egész Olympusa gyakorolt reánk: S adjunk számot magunknak arról az aggodalmas töprengésről, hogy vajon a „találmányok” százada, mely a „művészetek” századát felváltotta: nyereség-e? Vajon minden gőzgépünk, vasútunk, távírdánk, könyvnyomdánk összes termékei, tudományos felvilágosodásunk, alkotmányunk, vallásszabadságunk együttvéve ér-e annyit, mint az elmúlt századok isteni magasságra emelt művészi tökélye?
A San Giovanni, e Paolo egyházának egyik oldalkápolnája, a múlt években kigyulladt és leégett. Nem elég, hogy a falakat körös-körül díszítő domborművek (Bonnazo faragványai) mind tönkrementek, hanem odaveszett Tizian milliókra becsült „Péter vértanú” festménye is, aminek kormos foszlánymaradékait a Muzeo Correrben mutogatják. Mikor a templomot meglátogattuk, a kiégett oldalkápolnát is megtekintők. A falak kormosak, a márványon még látszanak a tűzben szétpattogzott domborművek maradványai. A meszesült márvány omladékában is engedi sejtetni, minő lehetett a remekmű, amit a művész az örök élet számára készített?
A sekrestyés éppen kapálgatta a kápolna belsejében a fal melletti földet s a ministráns szegfűket ültetett bele. Szép szegfűi fognak ottan nyílni: azok szeretik a mészport. Mészport, mely milliókat ért valaha. Port, melyben istenszikra élt valaha.
Ah, mégis annak a porába, amit mi alkotunk, nem fog az utókor szegfűket ültetni soha.
A szellemszabadság alkotása nem ég meg. Azt „nec Jovis ira, nec ignes…”

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me