Simonyi Ernőnek

Full text search

Simonyi Ernőnek
Collegno (al Baraccone), 1876. deczember 8.
Kedves Barátom!*
Czegléd város képviselője, Simonyi János, Ernő öcscse, meghalt. A közbizalom Verhovay Gyulában összpontosult. A város kormánypárti férfiai úgy akarták Verhovay megválasztatását meghiusitani, hogy vele szemben Kossuth Lajost jelölték. Ennek az eszmének a függetlenségi párt néhány tagját is megnyerték. A megbontott pártegység helyreállítását czélozta a fenti és Simonyi Ernőhöz intézett levél. K. F.
A legőszintébb részvéttel osztozom Önnek rokoni s hazafiui bánatában derék öcscsének halála felett, kit én személyes ismeretségem után is becsülni tanultam, s kiben a haza egy jellemes, tehetséges, sokat igérő fiát, Czegléd városa egy oly képviselőt vesztett el, kire igazán büszke lehetett.
Vigasztalásomra szolgált látni, hogy a megürült hely betöltésére Verhovay Gyula úr lett fölléptetve. Jobb választást alig tehetnének Czegléd városának elvhű választói. S mert nagyon óhajtom, hogy Verhovay megválasztassék, kérem Önt, legyen szives (ha szükségesnek vagy jónak látja e soraim előmutatásával is), czeglédi barátainkat értesíteni, mikép nézetem szerint is jó szolgálatot teendnek a hazának, ha Verhovayban összpontosítják bizalmukat, kiben egy elvhű, szilárd elhatározásu, munkás és tehetséges képviselőt nyerendnek, ki a czeglédiek bizodalmának minden bizonynyal kitünő buzgalommal s rendíthetlen elvhűséggel fog megfelelni.
Melegen ajánlom őt s örvendeni fogok és irántami jóindulatuk újabb kedves bizonyítékának veendem, ha czeglédi barátainknak ez ajánlatom ösztönül szolgáland, hogy egy szivvel-lélekkel Verhovayt válaszszák meg.
Fogadja Ön tiszteletem mellett szives baráti üdvözletemet.
Kossuth.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me