Török Sándornak

Full text search

Török Sándornak
Collegno (al Baraccone), 1880. február 26.
Tisztelt Uram!*
Török Sándor »Visszapillantások« czím alatt röpiratot irt, mit megküldött K.-nak. Erre 1880. febr. hó 11-éről keltezve K.-tól levelet kapott. (Ez a levél nem volt feltalálható. K. F.) Mire Török válaszolván, az ország közállapotának mély sülyedését ecseteli és felemlíti, hogy milyen szükség volna most a 48-ki idők municipalis zászlóvivőjére, az állami átalakulás fötényezőjére: Kossuthra – itthon. Erre felel a fönti levél. K. F.
Van szerencsém február 26-án kelt becses levelére válaszolni.
Hazámnak már többé nem nevezhető szülőföldem jelene és jövendője feletti bánatos aggodalmai nagyon jogosultak.
A romlott intézmények romlasztólag hatottak az erkölcsökre s a romlott erkölcsök visszahatnak az intézményekre; – mindkettő ok és okozat is egyszersmind; s e kölcsönhatásból egy complikált kórállapot fejlődött ki, melyet a történelem mindig és mindenhol reménytelennek mutat.
Vagy tud Ön reá példát a történelemben, hogy nemzet ily kórállapotból valaha kigyógyult? Ha tud, úgy én Önt szerencsés embernek tartom, mert ez Önnek hitet ad a gyógyulás lehetősége felől; s e hittel erőt, úszni az ár ellen.
Én ily példát nem tudok. Quaesivi lucem, ingenuique reperta. – Hát ez állapot felett bizony okuk van minden jóknak aggódni, de a felett aggódni, hogy én kilökve találom magamat a küzdők soraiból, bizony nincs okuk.
Én még akkor is nehezen lendithetnék valamit, ha személyesen jelen lehetnék a küzdtéren; mert a 31 év alatt, a mióta távol vagyok, ott minden annyira megváltozott, hogy én ki sem ismerném magamat többé a viszonyokban. Ugy volnék mint Marcus Aurelius szelleme, kit Voltaire a túlvilágból Rómába vezet s ki a Capitoliumban senatorok helyett mezítlábos kapuczinusokat talál.
De akármint legyen is ez, annyi bizonyos, hogy így a távolból az én szavam csak a pusztában kiáltónak szava lehetne; tapasztaltam untig, hogy csak az lehet. Hát biz’ annak a szónak elnémulását nincs ok sajnálni.
Multkori levelem azon kifejezését illetőleg, hogy a pária csak fegyverrel kezében kérhetné számon elvett jogát, úgy látom, hogy Ön kétségben van, vajjon a külesemények kedvező alakulására épített szándoknak vegye-e, vagy pedig csak a méltó elkeseredés hangulatából levont theoriának tekintse; – egyiknek sem, tisztelt Uram!
A míg magyar kérdés volt a világ előtt, a körülmények appositus esélyeinél a magyar számba vétethetett, többször is számba vétetett: de mióta a magyar maga kitörölte a magyar kérdést a történelem megoldásra váró kérdéseinek lajstromából, a magyart, mint önczélu faktort többé semmi külesemény nem veszi számba.
Nagyon kézzelfoghatólag bebizonyult ez a keleti dráma minap lejátszott (nem utolsó) felvonásánál.
Az oláhok, szerbek, még a herczegóczok is nehezéket képeztek a történelem mérlegében. A magyar egy mákszemnyi súlyut sem, pedig ugyan hangosan »kiabált« – számba sem vette senki.
Mert megszünt önczélu faktor lenni. Csak mint veder szerepel, melyet a bécsi udvar le- s feljárat az események kutjában. Vedrekkel pedig nem számol a történelem.
Hát ama mondatom alatt ne keressen Ön tervet, combinatiót: de az elkeseredés hangjának se vegye. Én nem sopánkodom, 77 évem daczára birni tudom, a mit a sors vállamra mért.
Az ütés fájhat, fáj, de nem sziszegek a fájdalom miatt. Vegye egyszerüen a helyzet konstatirozásának, a mely helyzet az: hogy ki lévén törölve a magyar nemzet tagjainak lajstromából, nekem, a páriának, csak úgy lehetne befolynom Magyarország sorsára, ha fegyverrel kezemben kérhetném számon elvett jogaimat, magamnak a hazát s a haza számára a szabadságot.
Ez az én helyzetem; s ezt akartam constatirozni, válaszul Ön azon felszólítására, hogy avatkozzam Magyarország ügyeibe.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Van szerencsém Önnek, tisztelt uram! szives nagyrabecsülésemet kijelenteni s a kinemzetített szegény öreg páriát barátságos emlékezetébe ajánlani.
Kossuth.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me