Dabsy-Hámos Clementinának

Full text search

Dabsy-Hámos Clementinának
Turin, 1867. november 10.
Asszonyom!*
* Dabsy-Hámos Clementina úrnőnek. K. F.
Régi óhajtásom teljesül, midőn becses levele folytán módom és alkalmam nyilik, Kegyedet becses adományának kezemhez jutása felől megnyugtatni s hálás köszönetemet ki jelenthetni.
A szép szőnyeget, melylyel Kegyed nekem nemcsak örömet, hanem a magyar hölgyek honleányi érzelmeiről vigaszhirt is küldött, Puky Miklós úr ha jól emlékszem, még 1861 telén – kezemhez juttatta. Tudósított is a becses ajándék küldője nevéről, de lakásáról nem; s mert én azóta Puky Miklós úrral semmi érintkezésben nem voltam, a szép küldeményt meg sem köszönhetém.
Imádott nőm, életem elvesztett angyala, kinek halálával ajkaimról a mosoly, lelkemből minden öröm s bus lakomból a honfiui fájdalmat enyhítő vigasz örökre elszállt, nőm kegyeletes gondot fordított a becses emléknek minden hányattatásaink közt megőrzésére; s én e gondot pietással folytatom, szeretném Kegyednek megmutathatni, mennyire ép, mily új, mily eleven szinezetü még mindig a mű, mintha csak most került volna ki Kegyed művészi újjai alól. Ebből itélhet Kegyed, hogy mily nagy becsben tartom azt.
Hanem midőn hálás köszönetet mondanék a szép adományért, egy kérést kell Kegyedhez intéznem, vagyis inkább áldott emlékü nőm szándoka iránt egy kötelességet kell teljesítenem, melynek – Kegyed lakának nem tudása miatt – ily sokára haladása engem rég bántott.
Alig kaptam volt meg még Londonban a szőnyeget, sorsom Olaszországba vezetett, Genua mellé vonultunk volt a Földközi tenger mosolygó partjára, egyetlen leányunknak, családi körünk örömének, hanyatló egészsége miatt. – – Őt is elvesztem! még anyja előtt! – Istenem! beh tömérdek fájdalom jutott osztályrészemül ez életben!! – –
Genua sajátos műipara az ezüst filigrán. Egy, csaknem utolsó sétánk közben a nagy multu város ódon sikátorain, nőm e sajátlagos műnemből egy csekélységet – egy minden belérték nélküli csekélységet – választott ki viszonemlékül Kegyed számára.
E napokban alkalmam akadt azt Kegyedre czimezve Pestre küldhetni Böszörményi László képviselőhöz, a Magyar Ujság szerkesztőjéhez. – Esedezem Kegyednek, ne vesse meg a csekély viszonemléket s vétesse azt át Böszörményitől.
És engedje reméllenem, hogy, ha reá tekint, kegyelettel fog emlékezni a halottra, a ki választá, s jóakarattal a számüzöttre, a ki szives köszönetének megujítása mellett azon nagyrabecsüléssel ajánlja magát becses emlékezetébe, mely minden jó polgártól hálás tartozás a hű honleányok iránt, kiknek magasztos befolyása viraszt a hon- és szabadságszeretet Vesta tüze felett e hanyatlott korban, midőn a férfias tetterő oly sajnálatosan megfogyatkozott.
Vegye Kegyed, asszonyom, áldásomat.
Kossuth Lajos.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me