Csorvássy Istvánnak

Full text search

Csorvássy Istvánnak
Turin, 1872. szeptember 7.
Uram!*
* Szathmáry Istvánt nemsokára szomoru csapás érte: elveszté szeme világát. Ő maga, neje s nyolcz gyermeke – a koldusbotnak néztek eléje.
Csorvássy István nagyszalontai lakos értesitette Kossuthot a rettenetes csapásról, felvilágosítá, mennyire alkalmatlan lett az állomásra Szathmáry, melyre ajánltatott, s megkérte a súlyosan meglátogatott volt honvéd nevében, engedné, meg, hogy hozzá intézett levelét nyilvánosságra hozhassa, »így remélvén honfiai nemes áldozatkészségére hatni, kik e levél olvastára semmi esetre se maradhatnak hidegen, s belátják, hogy, ha valahol, úgy most itt van helyén könyörületet gyakorolniok s egyúttal magánemberekként valamicskét újra leróhatni abból a roppant tartozásból, melyet a nemzetnek beváltania még most sem volt módja«. Csorvássy a fenti levelet kapta válaszul. K. F.
Szeptember 1-ről keltezett, de útnak (a postabélyeg szerint) csak 3-kán indított levele ma jutott kezemhez. Egy perczet sem késem válaszolni.
Mély megilletődéssel vettem a hirt, hogy a derék Szathmáry István, volt honvédfőhadnagy, mindkét szemére megvakult.
Igaza van Önnek, hogy ez oly csapás, melyhez képest a halál áldás. Én, ki egy idő óta magam is szembajban szenvedek, midőn e miatt szokott munkásságomban akadályozva találom magamat, mindig ajkaimon érzem lebegni Schiller mondatát:
»Sterben ist nichts, doch leben und nicht seh’n, das ist ein Unglück.«
Minden körülmények közt szerencsétlenség, irtózatos szerencsétlenség. Hát még ily esetben mint a Szathmáryé; midőn az, ki szeme világát veszté, szegény családapa, ki becsületes munkával táplálta, s csakis így táplálhatta nejét s nyolcz gyermekét. kiket e rettenetes csapás igazán árvákká tett.
Szoros kötelességet teljesít Ön, s teljesítenek a szerencsétlenek más barátjai, ha minden lehetőt elkövetnek, hogy a szegény világtalan családja szomoru sorsát legalább inség ne nehezítse.
Szivből óhajtom, hogy segélykiáltásuknak sikere legyen. S szeretném hinni, hogy lesz, mert bizony-bizony, mondom, mindazok, kiket felszólításuk tevékeny részvétre indítand, nemcsak a felebaráti szeretet kötelességének felelendnek meg, hanem a nemzeti becsület zászlóját is megóvandják egy újabb szennyfolttól, midőn annak elejét veszik, hogy szabadságharczunk egy ily nemes jellemü bajnoka, ki, a míg látott, sem nem kért, sem el nem fogadott segélyt senkitől, hanem a kardot, melylyel hazája jogait védte volt, a szerény iparos műszerszámaival cserélve föl, becsületes munkával keresett élelmet családjának; most szeme világát vesztve, koldusbotjával legyen kénytelen meg-megkopogtatni egy-egy falat kenyér végett polgártársai ajtait, kiknek szabadságáért száz halálnak nézett egykoron bátran szemébe a harcz mezején.
Hanem az eset olyan, hogy kérnem kell Ont s a világtalan hős többi barátait, ne állapodjanak meg az országos segélygyűjtés nyilvános kisérletével, hanem félre téve a politikai felekezetesség (különben jogos és helyes) tartozkodását, ne mulaszszák el úgy a honvéd segélyzőegylet segélyét igénybe venni, mint oly helyeken magánúton bekopogtatni, hol a nyilvános felszólítás a »honvéd« név iránt nemzetünk gyalázatára politikai maximává emelt gyáva idegenkedés miatt visszhangra nem talál, de a magánfelszólítás, mely csak a humanitás érzetéhez fordul, meglehet, sikert arat.
Mert én megvallom, a nyilvános felszólítástól bármint óhajtom is sikerét – nem sokat reménylek. A szegény ember kisebb-nagyobb körből most is meg fogja hozni fillérét, mint mindig meghozta, de ha azon, nem egyesekre, hanem egész osztályokra, egész pártokra gondolok, melyek a honvéd-menház létrehozása s fentartása körül magukat részvétlenségükkel kitüntették, lehetetlen azon meggyőződésre nem jutnom, hogy ezek körében a nyilvános felszólítás el fog hangzani eredmény nélkül.
Adj isten, hogy csalatkozzam!
Hanem akármint legyen is ez, ha azt gondolja Ön, hogy azon levelem közzététele, melyre Ön hivatkozik, felszólításuk sikerét csak a legcsekélyebb részben is előmozdíthatja, legkevésbbé sem vonakodom a közzétételbe beleegyezni. Igaz, csak tárgyára emlékszem, tartalmára nem, de akármit s akármint irtam is, tessék hasznát venni, ha a szegény világtalan javára hasznát vehetni gondolja. Hanem tessék jól meggondolni, ha tanácsos-e nevemet az ügygyel kapcsolatba hozni. Mert a közösügyes szélbarlangból különös egy szél fú a magyar nemzet lelkületére. Sok ember van, kit az én nevem elriaszt, a helyett hogy buzdítana vannak, kik azt hiszik, megneheztelnek Bécsben, ha valaki azt teszi, a mit én javaslok. No de vannak olyanok is a hazában, kiket a jótól az én proscribált nevem el nem riaszt. A dolog calculus dolga. S ezt Önre bizom.
A mit ama levelemről irtam, az a jelen levélről is szól. Tessék ezt is használni, ha s a mennyiben tanácsosnak látja.
Magam részéről szegény Szathmárynak felsegéléséhez egyelőre 25 o. é. frtot kérek jegyzékbe venni. Elküldöm holnap vagy holnapután. E levéllel azért nem tehetem, mert itt ma ünnepnap van. A váltóirodák zárvák, s nincs osztrák bankjegy birtokomban. Szerény adalékom nyilvánosságát nem kivánom, de nem is ellenzem. Tessék azt tenni, a mi tanácsosabb.
Hanem egyszersmind kérem Önt, legyen szives engem a szegény világtalan bajnok javára teendő lépéseik eredményeiről értesíteni; mert – bár nem vagyok vagyonos ember – kötelességemet az ajánlott nehány forinttal teljességgel nem tartom leróvottnak.
Legyen Ön szives, Szathmárynak szivem mélyéből fakadó bánatos részvétem biztosítását átadni, s fogadja Ön szives üdvözletemet
Kossuth Lajos.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me