Krivácsy Józsefnek

Full text search

Krivácsy Józsefnek
Turin, 1873. deczember 14.
Ezredes úr!*
* A honvéd-menház bizottsága felhivást tett közé, melyben 80 honvéd ellátása végett 10 forintjával való adakozásra hívja fel a hazafiakat. Krivácsy József tüzérezredes egy ilyen felhivást Kossuthoz is juttatván, a dicső honvédsereg megalkotója a fenti levéllel válaszolt. K. F.
Vettem folyó hó 6-káról kelt levelét, melyben felszólit, hogy a honvéd-menházba felvehető 1849-diki nyolczvan rokkant honvéd ellátására az országos honvédgyűlésen tett s igen helyesen el is fogadott indítványának valósításához évenkinti 10 forinttal hozzájáruljak.
Köszönöm Ezredes úrnak, hogy levelével nekem alkalmat nyujtott az elsők, közt lehetni, kik a honvédeink iránt mélyen érzett hálatartozás oltárára fillérjeiket letehetik.
Szolgáljon e levelem kötelezvényül, hogy a honvédmenházi ellátás pénztárába, a míg élek, évenkint 20 forintot fizetni fogok.
Fiaim is megbiztak, jelentsem ki nevükben, hogy ők is kötelezik magukat e czélhoz évenkint 10-10, tehát együtt 20 forinttal hozzájárulni.
E kötelezéshez képest a közelgő 1874-dik évre tartozott 40 forintot ide rekesztve megküldöm.
Nagyon szomoru, mondhatnám, a történelemben példátlan dolog az, hogy a magánadakozás filléreihez kelljen ily ügyben folyamodni, mivelhogy a nemzet mint nemzet be nem váltotta igéretét, melyet a nemzeti becsület kezessége alá helyezett, midőn az enyészettel fenyegetett haza védelmére hű fiainak vérét, életét igénybe vette.
S a szomoruság – nehogy többet mondjak. melyet e phaenomenalis szószegésnek bármely körülmények közt is nem lehetne fel nem költenie, csak súlyosbulhat, ha meggondoljuk, minő bőkezüleg, sőt minő pazarul kezeltetett hét év óta az ország háztartása; – mi bő mértékben kijutott abból boldognak-boldogtalannak, a ki csészéjét a nemzet pénze szökőkútjának alája tartá – jutott mindenkinek – még azoknak is, kik a muszkát nyakunkra hozták – csak a hon védelmében megcsonkult honvéd az, a kinek a pazarul dobált milliók özönéből egy árva csep sem jutott.
Igaz, az idők nagyon megváltoztanak s a változott időkkel változnak emberek is.
Az ősöktől öröklött hagyományos irány, mely hazánk függetlenségének védelmében a már muló félben levő nemzedéket oly magasztos önfeláldozásra lelkesítette, nem tartozik többé az újkor irányai közé.
Hogy ez új irányok újszerü bölcsesége nem szereti a multak emlékét, mely a jelenre árnyékot vet, az meglehet.
Hiszen rég megirta Kölcsey a völgyben ülő korról hogy őse sas lakára szédeleg, ha néha feltekint.
Hanem azért a hon és szabadság harczaiban meg roncsolt Belizárt csak még sem kellett volna koldulni hagyni, bár hős alakjának emlékezete nem kedves is.
Igaz, az a bizonyos valami, a mit politikának neveznek, bő takaró. Sok lólábát lehet vele fedezgetni, mely a sarkantyu mellől ki-kikandikál, sok arczot eltakarni, mely e takaró nélkül tán elpirulna.
De én nem hiszem, hogy a hálás kegyeletet megtagadni jó politika lehessen; – én tagadom, hogy van vagy lehet oly politikai tekintet, mely e megtagadást akár kivánná, akár menthetné.
Szerencsétlen nemzet az, a mely csak a mának él s nem kér tanácsot politikájában a jövendőtől. Az óra rohan: kinek van markában a gondviselés kezes levele, hogy az itélet el nem következik? S ha elkövetkezik és elkövetkezik vele a veszély, melylyel a hideg engedelmesség nem, hanem csak a hamvaiból feléledő szent lelkesedés áldozatkészsége birkózhatik meg, oh! akkor azok, kik ezt megérik, újra fognak hallani eget és földet, tengert és hegyeket igérő kecsegtetéseket: – de ki fog hinni egy oly nemzet szavának, mely azt ily kiáltó hálátlansággal megszegé?
Senki! Senki!
Nem, – én azt nem hiszem, hogy a megtorló fatumnak ily kihivása jó politika.
Mert meg vagyon irva: jede Schuld rächt sich auf Erden.
Hanem ez mind haszontalan beszéd. – Tudom, a vérző sziv jajkiáltásának a távolból, ép úgy mint a béna honvéd mankójának otthon – nincsen a tőzsdén kelete.
Én nem hiszem többé, hogy a nemzet megtegye, a mit ekkorig megtagadott.
S különösen most bizony nem fogja megtenni, midőn a rohamos pazarlások által, nem valamely rendkivüli körülmények nyomása alatt, hanem háborítlan béke sima idején a tönk örvényének szélére jutott.
Bizony sokan vannak, kikhez vezeklés illenék, hogy csészéjüket a szökőkútnak alája tarták.
No, a 25 év előtti szabadságharcz csonka romjai ebben nem részesek. – Az ő lelkiismeretüket nem terheli annak tudata, hogy a könyekkel áztatott száraz kenyérhéj, melylyel éhségöket enyhíték, volt a szalmaszár, mely a túlterhelt teve hátát megtöré.
Ez az öntudat is valami.
Hanem mert a dolgok akként állanak, a mint állanak, el kell ismernem, hogy nem marad más út hátra, mint a magánadakozás kisérlete.
S mert az Ön indítványára a honvédgyűlés által elfogadott terv nem nagy tőkéket veszen igénybe; miszerint kamatjaival a jóformán üresen tátongó honvéd-menházat benépesítse, hanem csak évenkinti oly csekély adakozást kiván, hogy száz- meg százezerül vannak a hazában, kik azt még csak meg sem éreznék, nem lehet teljes méltánylattal el nem ismernem, hogy az eszme nagyon tapintatos, nagyon gyakorlatias.
Ha lesz-e sikere!!
Annyi sok történt s történik hazánkban, mi azon fájdalmas felkiáltásra késztet, hogy nemzetemre reá nem is ismerek: miszerint odáig juték, hogy már alig merjek remélleni.
Hanem e kisérlet oly természetü, s ha már anynyira elvesztik e tények erejüket, a szavak értelmüket, hogy a legszentebb tartozás töredékes késő tapasztgatását áldozat nevével kell megtisztelnünk, a kisérlet oly kis áldozatot s a nemzet milliói köréből oly kevesektől veszen igénybe, miszerint csaknem azt mondhatnám, szégyelnem kellene, hogy magyarnak születtem; ha még e kisérlet is meghiusul.
Kérem az istent, nemzetünk becsületének érdekében kérem, muljék el tőlem a keserüségnek e pohara.
És legyen nekem, ki annyi szép reményt láttam ködfátyolképkint szétfoszlani, legyen nekem a kétely megbocsátva, mely ez imádságra ösztönöz.
Ha honn lennék, eljárnék házról házra koldulni a haza koldusainak számára.
De a száműzött csak fillérjét nyujthatja, csak áldást kivánhat a honvéd-menházi bizottmány nemes igyekezetéhez, s áldást azokra, a kik kérését meghallgatják.
Fogadja, Ezredes úr, üdvözletemet.
Kossuth Lajos.
U. i. Nagyon jól teszik Önök, hogy a törvényhatóságokhoz is folyamodnak. Hiszen őket, különösen a megyéket, a könyörületes hazafiság indulatán kivül a helyzet hasonlata is ösztönözheti. Ők is rokkantak! A megyék, ugy mint a mivé téve vannak, »rokkant institutio«. Talán megkönyörülnek a »rokkantakon«.
Hanem javaslom, ne érjék be ezzel s általában ne érjék be a nyilvános felszólítással. A mi mindenkinek szól, keveseknek szól. Forduljanak Önök egyenkint a nemzet vagyonosabb osztályainak tagjaihoz. Ez nem lesz nehéz, miután a »hivatalos vagyonosságot« a »virilisek« lajstroma evidentiában tartja; s ezt könnyü leszen törvényhatóságról törvényhatóságra megszerezni.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me