Csongrádvármegyéhez

Full text search

Csongrádvármegyéhez
Turin, 1883. márczius 15.
Mélyen tisztelt Törvényhatósági Bizottság!*
* Csongrádmegyéhez.
Volt szerencsém venni kegyes határozatukat, melylyel engem születésem 80-ik évfordulója alkalmából megtisztelni méltóztattak.
Nyolczvan évet éltem s e hosszu időnek két-ötöd részénél többet hontalanságban. Nevemet kiejteni sokáig büntetéssel sujtott vétség volt hazánkban, és a nemzedék, mely az alatt nőtt fel s mely most a magyar haza cselekvő népét képezi, még sem tanulta meg elfelejteni szerény nevemet. Engem a viszonyok változása leszorított a cselekvés teréről, élőhalottá lettem, idegen földön idegen s mégis a mindennapi élet pezsgésében, a cselekvés zajában élő nemzedék meg-megragadja az alkalmat a szives megemlékezés, a szeretet szavát küldeni hozzám távol magányomba.
A természet rendje hozza magával, hogy az évek súlya, mely szivre, észre, testre egyaránt reá nehezül, közönyössé tegye az aggastyánt azok iránt, a mik az életnek örömet adnak, s a természet ezen törvénye nálam kétszeresen igazolt, mivel én, küzdelem- és viszontagságteljes hosszu életemben oly sok mindenen estem keresztül, hogy több emberélet lehetett volna az enyém korlátaiba zsúfolva; de ezért mégis sem a kor, sem a változatos viszontagságok nyomása nem tompították el annyira érzelmeimet, hogy derítőleg ne hatnának bús kedélyemre a szives megemlékezés jelei, melyekre a távol hazából méltattatom. – A szeretet az isten igéje, s bár a kor hóval takarja az érzelmek hevét, mint hószinűvé festi a meghajlott fej hajszálait, a szeretet szava utat tör a szivhez magának s balzsamul szolgál a sebekre, melyeket a sziven egy hosszu élet keservei ütöttek.
Becses tehát előttem Csongrádmegyének – hazánk legmagyarabb megyéjének – szives részvéte, de növeli becsét az, hogy indokai közé a szabad és független Magyarország eszménye képviselőségét látom sorozva.
De engedje a tisztelt Bizottság megjegyeznem, hogy a magyar nemzetnél az állomi függetlenség nem állami eszmény (ideál), hanem positiv jog, mely egy évezred történelmének oly szerzeménye, melyet az ősök szent hagyatéka az utódok elidegeníthetlen örökségül hagyott reánk; positiv jog, mely az uralkodás átengedéséhez feltétlenül lett szerződésileg hozzákötve, s a mellett, hogy jog, egyszersmind a magyar nemzet önczéliasságának, tehát állami létének életfeltétele is, melynek mint a multakban megvédését a létfentartás természeti ösztöne parancsolta, úgy a jelenben visszaszerzését követeli.
Multam küzdelmei e jog megvédésére, ez életfeltétel biztosítására voltak irányozva; aggkorom minden hite, reménye, óhaja annak visszaszerzése kerül összpontosul, még pedig, azon meggyőződéssel pontosul össze, hogy e hitnek, reménynek lehetetlen meg nem valósulni, ez óhajnak lehetetlen nem teljesülni, ha a magyar nemzet maga magáról le nem mond, ha jövendőjét önként fel nem adja.
Fogadja a t. Bizottság szives megemlékezéseért legmélyebb köszönetemet; s engedje meg nekem, a sir szélén álló öreg szolgájának, a haza jövendőjének, az utódok szabadságának, boldogságának nevében köszönetemhez azon kérdést csatolni, hogy ne hagyják lelkükben megernyedni a hitet, a lelkesedést azon eszme iránt, a mely szerény nevemet emlékezetökbe visszahozta: s ne mulaszszák el soha magukat edzeni erőben, erélyben, honfi erényekben, miszerint az ősök szent hagyatékát – az utódok számára a nemzeti akarat ereje biztosíthassa.
Kossuth Lajos.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me