Gróf Kreithnak

Full text search

Gróf Kreithnak
22. Via dei Mille. Turin, márczius hóban.
Kedves gróf Kreith!*
* Budapesten szabadságharczi ereklye-kiállítást rendeztek. Ennek feloszlatása előtt felmerült az az eszme, hogy ezen ereklyék megőrzése czéljából országos muzeumot kellene létesíteni. Némelyek ezt a muzeumot vidéken óhajtották létrehozni. Erre vonatkozólag gróf Kreith, Kossuthhoz fordult és az ő véleményét kérte ki. K. F.
Az elintézett és el nem intézett levelek halmaza összekeveredik asztalomon, tartok tőle, hogy e miatt válaszom okt. 3-án kelt becses levelére későn érkezik, de az, hogy a 48–49-iki szabadságharcz országos muzeumnak ép azért, mert »országos« helye csakis a főváros lehet, előttem annyira világos dolog, miként remélem, hogy az én véleményemre nem volt szükség, miszerint a kérdés ily értelemben döntessék el.
Sok mindent centralisálnak a fővárosban, a mit centralisálni nem kellene, de hogy »országos muzeum« valahová a vidékre utasíttassék, azt én képtelen eszmének tartom. Óhajtanám, hogy szabadságharczunk minden nevezetes eseménye emlékkel legyen a történet szinhelyén megörökítve, meg annyi oltárául a hazafiság religiójának, de a muzeumba való tárgyaknak egy helyen kellene összegyüjtve tartatni, mert az eldarabolás csökkentené történelmi becsüket s a közérzületre hatásukat, s mert egy helyre tartom összegyüjtendőknek, az, hogy azon hely csakis a főváros lehet, előttem annyira természetesnek látszik, miként, megvallom, csodálkozom, hogy az csak vitatás alá is jöhetett.
Engedje, Gróf úr, megújítanom köszönetemet becses látogatásáért, mely mindig kedves emlékeim közé fog tartozni, s nagyrabecsülésemet a fáradhatlan buzgalomért s eléggé nem méltányolható áldozatkészségéért, melyet Ön a 48–49-iki korszak történelmét felvilágosító adatok kifürkészésére s összegyüjtésére és a tényezőkre való visszaemlékezés ébrentartására szentelni meg nem szünik. Oly hazafiui igyekezet ez, mely ama nagy nemzeti erőfeszítés iránti érdelelődés élesztésével hatályosan közrehathat arra, hogy a multnak kegyeletes emlékezete, csirája legyen a jövendőnek.
Fogadja, Gróf úr, tiszteletem kijelentése mellett őszintén barátságos üdvözletemet.
Kossuth Lajos.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me