Unió.*

Full text search

Unió.*
Az 1841-iki »Pesti Hirlap« 73-ik számából. K. F.
Még féléve sem mult, hogy a közvélemény figyelme egy lelkes szózat által fölhivaték, ápoló karokra venni a magyarországi evangelicusok egybeolvadásának gondolatát. E sokat hányatott hon, mely annyi sebforradásokban viseli a szakadozás átok ostorának jeleit, nem most hallott először ily szózatot. De az ige hatalmát a kornak lelke föltételezi. Hiányzik fogékonyság a keblekből, s rögtöni siker még az ihletésnek varázshangjait sem követi; de ha csakugyan az ihletésnek varázs hangja volt, élve marad a végtelenségnek ama könyvében, melyet a költő világbirónak nevez, s az idők méhében érik az ige, míg a korszerűség éles tapintatu felszólamlására megtestesülten életbe lép. – Még féléve sem mult, hogy az unio nagy gondolata köztünk forog, s ma már ezereknek ajkairól szól az óhajtás, ezerek kebelében buzog a szilárd szűz akarat, s mi a meggyőződés szent hitével mondjuk: »Az unio meglesz.«
A magyarországi evangelicusok ágostai hitvallást követő része, egyetemes conventben összegyűlve, egy gondolatban egybeforrva, s e gondolatot egy szóba foglalva, imígy kiáltott fel: »egyesüljünk!« és e felkiáltást üzenetbe foglalá, s a helvét hitvallásúak egyetemes conventjéhez által küldötte; mely üzenet így szól:
Méltóságos és főtisztelendő egyetemes egyházi gyűlés! A kik vallásunk közös alapjában, a hit, remény, szeretet közös kútfejében, mindig egyek valánk, kiket századoknak viszontagságai jó s balszerencsében, jog és törvényekben osztályosokká tettenek, – meleg testvérszeretettel szívünkben, szilárd férfias akarattal keblünkben s rendíthetlen bizodalommal az isteni gondviselésben, mely századokon át érleli, de megérleli az emberiségnek üdvös műveket, nyujtjuk testvérileg testvéri fogadtatást váró jobbunkat, és kimondjuk a szót, melyben vallásunkra, magunkra, hazánkra s az emberiségre üdv s malaszt rejlik, – kimondjuk a szót, melyet közel két századon át, édes reménykint ápolt annyi őszinte kedély; és e szó ebből áll: »egyesüljünk!!«
A kor szellemének szelíd haladása szenvedelmeket csillapított; a szabad észhasználat, a protestantismus e közös jelleme, elfogultságot oszlatgatott; politikai körülmények akadályokat hárítottak el, s a fogékony keblek akaratjára kedvező alkalom int. Ily pillanatban s ily viszonyok között költé fel Isten az egyesület szózatát, és nekünk úgy tetszik, hogy e szózatban a kor nyelvének szózata cseng; – és kebleinkben e szó csengése visszhangra talált.
Mi tehát, az ágostai hitvallást követő magyarországi evangelicusok, mind a négy egyházkerületünk egyetemes közgyűlésében egybegyülve, komoly megfontolás után egy szívvel lélekkel, közös és közértelemmel valljuk és kijelentjük: hogy mi a magyarországi két evangelicus felekezet egybeolvadását buzgóan óhajtjuk; valljuk és kijelentjük: hogy ezen egybeolvadás mind a két felekezet közös érdekében jó, üdvös, sőt szükséges is. Valljuk és kijelentjük: hogy oly lényeges akadályt nem ismerünk, mely ha mindkét részről tiszta és erős akarat lesz, az egybeolvadást gátolhatná; s azért valljuk és kijelentjük: hogy mi a két evangelicus felekezet egybeolvadására tehetségünk szerint közremunkálni magunkat elhatározók. Ime tehát a testvérszeretet s férfias akarat nyilatkozása, melyet a helv. vallástételü méltóságos és főtisztelendő egyetemes egyházi gyűléssel azon édes reményben közlünk, hogy abban velünk egyetérteni, testvéri jobbunkat testvérszeretettel fogadni, s minket hasonló nyilatkozattal megörvendeztetni méltóztatnak.
A mi már e szent s üdvös szándok valósítását illeti: mi úgy vélekedünk, hogy az óhajtott egyesülés módjának a protestantismus közös elvei vezérlete mellett kidolgozása legsükeresebben vegyes választmány által történhetnek; mely javaslatát mind a nyolcz superintendentiákkal közölné, hogy így annak idejében, mind a két evangelicus felekezet egyetemes gyűlésében megvizsgáltatván, annak rendje-módja szerint közhatározat hozathassék.
Nem kételkedhetvén, hogy testvéries ajánlkozásunk a méltóságos és főtisztelendő egyetemes egyházi gyűlésnél rokon indulatra s kész elfogadásra talál: részünkről e választmányhoz a következők neveztettek ki* stb. A vegyes választmány elnökségére pedig nméltóságu széki gróf Teleki József koronaőr ő exzellentiáját bátorkodunk megkérni. A gondviselésnek mutató ujja az idők tanácsában nyilatkozik. A siker áldása Istennél van, embereké a szándék, akarat, ügyekezet. Forrjunk össze szándékban, akaratban, ügyekezetben, s Isten segedelmével össze vezérlendjük a folyam elszakadott két ágazatát, hogy egyesülten, díszben, erőben, tehetségben meggyarapodva, szent rendeltetésének az idők viszontagságain keresztül megfelelhessen. A kik egyébiránt stb. Költ 1841 szeptember 8-kán Pesten tartatott egyetemes közgyűlésünkből.
A világiak közül a négy főgondviselő: Ragályi Tamás, Dókus László, Sombory Imre, Nyáry Pál, Fáy András és Zsoldos Ignácz; az egyháziak közül a négy szuperintendens: Polgár Mihály gener. notar, Szeles Sámuel, Nagy Mihály és Futó Sámuel esperesek. Az elnökséget, melyre a koronaőr úr már az evangelicusok által is meg vala kérve, hosszabb unszolás után ő excja csakugyan elfogadá, úgyszinte gr. Zay Károly az alelnökséget, melyre ő méltóságát a gyűlés közbizodalmára hivá meg.
Az egyesülés nagy eszméjétől mélyen meghatva, s annak üdvös és hasznos voltáról szintúgy meggyőződve, a helvét hitv. egyetemes convent írott válaszában örömtelve s egyes akarattal nyilvánítá, hogy az egyesülést mint egy régi vágynak teljesedését, s egy szép jövendőnek megalapítóját, buzgón óhajtja, s annak létesítésére szilárd akarattal tehetsége szerint közremunkálni kész. Ilyen a végzés, a mi keletkezését illeti: fájdalmas bár, de mégsem váratlan volt előttünk a helvét vallásu túl a tiszai superintendentia részérőli nyilatkozás. Óhajtottuk volna, hogy közértelemre találjon a közértelemből eredett felszólítás; azonban többségre, nagy és lelkesült többségre talált, és ez elég. Nem ismeretlen előttünk – a mint e tárgyról szóltunkban már másszor is említők – azon irány, mely egy zártkörü főnöktestületben vél minden egyházi összesítendőnek, s azért még az egyetemes conventet is, határozó erővel nem biró beszélgetéssé sülyesztené; hogy ez a választmány conventbőli kinevezésének barátja nem lehet, az igen természetes; de mi szerencsésnek tartjuk az ügyet, mely már ott áll, és hódolattal üdvezeljük a közvéleményt, mely ez ügyet rövid félév alatt oly polczra juttatá, hogy még a nem akarás is formák palástja mögé vonulna, s ellenvetése fillérezésre menne vissza. S azért erősen hisszük, hogy az értelem fáklyája előtt eloszland a még itt-ott veszteglő homály, és a szeretet szelid melegénél kitárul a szorult, a szűk kebel; s biztos hiedelemmel állítjuk, már most is ott áll az ügy, hogy ha találkoznék vagy egy zöld asztal, mely mellől az egyesülni nem akarás szólamlanék meg: az ily megszólamlás, hogyha hátra néz, nem fogná háta mögött találni a közvéleményt, – azon közvéleményt, mely a nép szava, és épen azért az Isten szava.
Én, ki ezt írom, egyike vagyok azoknak, kik a fenidézett üzenetben szavokat adták, hogy az unióra tehetségök szerint közremunkálni magokat elhatározák. A közönség, mely csekély lapjainkat pártfogására méltatja, legyen bár vallásban különböző, a haza szent nevének szempontjából közös szerelmében nem különbözik, s az unio ügye a haza szent nevének szempontjából is sokkal inkább közügy, mintsem helyeslést ne remélenék, hahogy azt, nemcsak a vegyes választmányban, hova feleim megtisztelő bizodalma engem is méltatott, hanem ép azon uton is, mely a gróf Zay Károly által elvetett magvak dús reményü sarjadását, a nyilvánosságban fekvő hatásnál fogva, érlelni segítette, előmozdítani ügyekezendem. Mi tehát az uniót korunk nagy kérdései közé számítjuk; ezek közt azonban olyannak tartjuk, melyhez a szeretetnek szent pietásával szabad csak közelíteni. Ily szempontból ügyekezendünk e czélra közremunkálni; s ily szempontból szólítjuk fel közremunkálásra az erősbeket, kiknek elvben s buzgalomban rokonszenvüeknek tehetségből több adatott.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me