Pest, 1848. július 23-án.*

Full text search

Pest, 1848. július 23-án.*
Az 1848-ik évi »Kossuth Hirlapjá«-nak 26-ik számából. K. F.
Tény, hogy a birodalmi ministerium Frankfurtból a tartományi ministeriumnak Bécsben megparancsolta, hogy az austriai hadak az austriai császár színeket tegyék le, s a német birodalmi színeket vegyék föl.
Tény, hogy a bécsi ministerium, a pártütésben levő horvátországi katonaság számára tőlünk ismételve pénzt követel.
Tény, hogy a magyar képviselőház trónbeszédrei válaszáért haragszik, s elég naiv tud lenni, miszerint a magyar nemzettől azt kivánná, hogy hagyja saját hazáját veszni a tűzben, melyet a megbukott camarilla esése közben, nemtelen boszuval, fejünkre gyujtott, s a bécsi alkotmányos ministerium folyvást szítogat – kivánná, mondom, hogy saját hazánkat veszni hagyjuk, s ne legyen semmi más gondunk, mint az ő fonák politikáját Olaszországban minden áron védeni.
Tény, hogy az elvesztett törvénytelen hatalom visszaszerzésének reactionális szellemétől elvarázsoltatva, a magyar pénz- és hadügyi ministeriumok visszaszerzésére irányozza minden áron törekvését, s ez többet nyom előtte, mint azon gondolat, hogy urának, császárjának önálló magyar koronája sem csorbítva, sem veszélyeztetve ne legyen.
Ezek tények.
E lapok mult számai egyikében szerkesztő úr azt jósolá, hogy a bécsi urak a dolgot törésre viszik.
Mély fájdalommal mondom – úgy látszik – igaza van.
Vegyük fel természetes corollariumait e tényeknek.
Magyarországnak Austriától független önállása – mint jog – nem a martiusi napok új szerzeménye; sarkalatos jogunk ez, mely az austriai házzal kötött első alapszerződésben már kiköttetett; első Ferdinánd óta 13 király eskűje által, szentesíttetett, sarkalatos törvények által biztosíttatott, s a nemzetnek oly kincsét teszi, melynek biztosító levelét az utolsó magyar haldokló kezeiből lehetend csak kicsikarni, s az utolsó magyar halála ha meg volna írva a végzet könyvében – még, hiszek istenben, messze van; s ha mégis meg volna írva, esküszöm nemzetem becsületére: mellé van írva az is, hogy a temetkezés felett egy világ vérben áll.
Ezen önállásnál fogva nemzetünk hadseregének mindig saját önálló nemzeti lábon kellett állani; annyival inkább kell most e lábra állíttatnia, midőn az austriai hadsereg lenni megszűnik, s német birodalmi hadsereggé változik.
Nekünk a német birodalomhoz semmi közünk, mint legföljebb, hogy köthetünk s kötünk szövetséget, ha nekünk a feltételek tetszenek, mint kötünk a francziával, angollal, törökkel. – De parancsot Frankfurtból épen oly kevéssé fogadunk el, mint Párisból, Londonból, Konstantinápolyból; szövetséget pedig úgy, s azzal kötünk, a mint érdekünk hozza magával.
A második és harmadik tény corollariuma az, hogy a ki az ellenünki pártütést gyámolítja, az nekünk ellenségünk; s a ki nekünk ellenségünk, az szentségtelen kezekkel tépi el a köztünki szövetséget. Mi nem téptük, nem tépjük; de nemzetünk életével játszani nem hagyunk. – A ki széttépi, szálljon fejére a következés.
Ő felségének, s a dynastiának el kell magát határoznia. Ő felsége önmaga ellen háborut nem viselhet. Nemzetünk sorsát a halogatás véletlenségeinek ki nem tehetjük. – Oly időket élünk, mikor habozni nem lehet.
A negyedik tény corollariuma: hogy mi bizony hazánkat senki kedvéért veszni nem hagyjuk, s a kinek barátságos érzettel ajánlott segedelmünk nem tetszik, annak szépen megköszönjük, hogy annak terhétől felmentett.
Az utolsó tény corollariuma az, hogy mi alkuszunk, ha kell, a pokollal is; alkuszunk, ha épen kell, tisztán horvát alapon, még tán Jellasichcsal is, de a Magyarország önállását megnyírni akaró reactióval soha – és ezerszer soha.
Én mint minister esküt tettem le. Ezen eskü szerint – lelkem ismerete mondja – így kell, csak így szabad gondolkoznom. Ha ott, hol tárczám felett rendelkeznek, máskép gondolkoznának (mit egyáltalában nem hiszek): jó – akkor én természetesen nem leszek minister. De magyar polgár – az maradok.
Oly időket élünk, mikor a népek sorsa a népek keblében oldatik meg; azért én kimondom meggyőződésemet nyiltan a közvélemény előtt. Itt, úgy mint a szószéken. – Ez mindegy.
Mik hát a teendők?
Az olasz háborura nézve, nyiltan kimondám a képviselőház előtt a ministerium politikáját, azon vonalig, melyen túl én semmi esetben nem megyek. – És kimondám azt is, hogy nekem részemről e tekintetben az adressere semmi kivánni valóm nincs. A ház határozott. Most azt mondom: ezen határozathoz következetesnek kell maradnia.
A katonaállítási törvényben tehát ki kell mondani, hogy a kiállítandó katonaságból, s általában az országbani hadseregünkből mindaddig, míg hazánk békéje tökéletesen biztosítva és törvényeink szentsége megóva nem lesz, egy ember sem használtathatik másra, mint a koronánk elleni lázadás és pártütés elnyomására, a törvény szentségének megóvására, s a hazánkat megtámadó ellenség megtörésére.
Hogy az ujdon felállítandó hadsereg csak magyar lábra állíttathatik, ez igen természetes. Hiszen ez a magyar nemzetnek mindenkori jogszerű követelése volt, – s mikor a veszély körmön égett, nem is volt ellene kifogás. A magyar insurrectio mindig csak magyar zászló alatt állt, magyar parancsszót ismert. Most az insurrectio beolvadt a katonáskodás általános kötelességébe, vagyis inkább az insurrectio kötelessége mindenkire kiterjesztetett. – A következés természetes. Kivált most, midőn a birodalmi ministerium az austriai hadseregnek német birodalmi színeket, s Frankfurttóli függést parancsol.
Hanem e dolognak a már fennálló ezredeknéli eszközlése óvatosságot igényel, s figyelmet arra, hogy a hazánkban ellenség előtt álló hadsereg működésében valamely zavar vagy bonyolódás ne történjék. Erre mindenekfelett vigyázni kell. És azt gondolom, hogy a vezérelv kimondatván, a végrehajtásban a körülményekre ügyelve, s hol kell, időt engedve, mind a két czélt lehet biztosítani.
Egy van még, mit e tekintetben a nyilvánosság előtt említeni akarok. Mi ellenséggel természetesen csak ellenségesen bánhatunk: – de minden idegent nem csak nem tartunk ellenségnek; sőt azon más nemzetbeli derék bajtársaink iránt, kik most is érettünk harczban állanak, a legőszintébb elismeréssel viseltetünk. A magyar nemzet hálátlan sohasem volt, sohasem leszen. A nemzet mondja ki, törvény által, hogy a kik dolgaink új rendével magukat őszintén azonosítják, azokat testvéreinknek tekintjük, kiket hajlamuk vagy körülményeik máshová vonzanak, azoknak rang- és javadalomvesztés, áthelyezésükről gondoskodandunk; kikre nézve ez nem volna eszközölhető, azoknak rangjukhoz mért javadalmaikat biztosítjuk, s kik derék vitézekként magukat a hazánkénti harczban kitüntetik, azoknak érdemeit különösen is megjutalmazni becsületbeli kötelességünknek ismerjük.
Azt gondolom, ezzel tartozunk, ezt tennünk kell.
A mi az austriai ministeriumnak pénz- és had ügyeinkre sóvárgását illeti, e részben erős meggyőződésem az, hogy inkább halál, mint e részben a legkisebb engedély. – Sőt miután nyíltan látjuk a reactionális törekvést, önállásunkat minden módon biztosítanunk kell. Külhatalmakkali viszonyok végső analysisben nemzetek sorsa felett határoznak. – Oly diplomatia, melyet az irányunkban ellenséges austriai ministerium vezérel, a mi dolgainkat nem intézheti; külhatalmak iránti viszonyainkról, melyekhez béke s háboru kötve van, nem rendelkezhetik.
Mi nemzetünk minden viszonyairól felelősek vagyunk királyunknak és nemzetünknek. Mi pedig bizony az austriai ministerium külpolitikájáról a magyar országgyűlés iránt a felelősséget nem viselhetjük.
Segítsen e bajon a törvényhozás. Segítsen annyival inkább, mert már most az austriai ministerium külpolitikáját is a birodalmi ministeriuméhoz köteles alkalmazni. Mi pedig, ha Bécstől nem, bizony Frankfurttól sem függhetünk.
Én tehát a jelen törvényhozás feladataihoz számítom: akként intézkedni, hogy az internacionális viszonyainkban a magyar érdekek felett saját követeink és ügyviselőink által őrködhessünk.
Végezetül:
Az országgyűlés küldöttsége Innsbruckba megyen, megvinni Ő felségének hűségünket, s kérni Budára jövetelét.
Azt gondolom, ez több, mint kérelem, melynek teljesítése kegyelemtől függ; ez oly kérelem, melynek teljesítése törvényszerü jogainkhoz tartozik.
Istent hívom bizonyságul, én azoknak sorába állok, kik Ő felsége magyar királyi trónusának sérthetetlenségeért életöket készek feláldozni. De a körülmények olyanok, hogy Ő felsége királyi székének sérthetlen megtarthatása végett a király segedelmére, közremunkálására szükségünk van. – Más segedelmet nem kérünk, mint azt, hogy köztünk legyen; hű népe felett Budáról uralkodjék. Ennyit csak megkivánhatunk.
Innsbruckból nem lehet országolni. – Bécs Frankfurttól függ – egy ily alárendelt trón nem lehet urunk, királyunk hatalmának centruma.
Urunk, királyunk csak Budán teljesen souverain.
Mi nem kaczérkodunk az austriai pénz- és hadügytárczákkal, de ha az austriai ministeriurn azt mondja, hogy ezeknek a magyar tárczákkal egy kézben kell lennie, – nem kellene csodálkoznia, ha valakinek eszébe jutna, hogy tehát Budán, hogy magyar kézben legyen. – Mert Magyarország legnagyobb urunk országai közt; a magyar koronának még vannak jogai is; ott van Galiczia, ott Dalmáczia, s mi tudnánk a visszacsatolásnak oly formáját, mely e nemzetiségeket, nemzetiségük s nemzeti kormányuk iránt, tökéletesen megnyugtatná, – s akkor talán a horvátok iránt is eszünkbe juthat nem az egység, hanem a szövetség alapjára lépni. – És leszen urunknak, királyunknak két birodalma. Egyik, hol teljesen souverain s melynek központja Buda; másik, melyben Frankfurttól függ, s ennek központja Bécs. – Galiczia, Dalmáczia nem tartozik – sohasem tartozott a német birodalomhoz; nincs érdekében ahhoz tartozni. Bécsnek ellenben érdekében áll, Bécsnek a birodalom egységéhez kell gravitálni.
Ime letevénk körrajzát urunk, királyunk hatalma, jövendője biztosságának; le az austriai ház kétféle rendeltetésének. – Nyiltan szólánk, mert királyok és népek végzete a népek keblében oldatik meg. – De adj Isten, hogy hűségem szava fenn is megértessék.
A magyar nemzet királysági érzelmü. A magyar nemzetnek tehát Budán királyra van szüksége, joga van, hogy királya Budán legyen.
Hozza Isten körünkbe ő felségét.
De ő felségének a magyar királyi széket, maga és családja számára biztosítani kell. Jöjjön és biztosítva lesz. Ha ez nem történhetnék, én a legitimitás biztosítására még egy módot ismerek.
Eszembe jut, hogy ő felsége is volt ifjabb koronázott király, még atyja életében. Ezen eset többször fordul elé históriánkban. – Miért ne most is? A magyar nemzet szereti ama kedves herczeget, Ferencz Józsefet, kire születésénél fogva a trón magas hivatása jár, s fiok iránti szeretetben sem fenséges atyja, sem fenséges anyja bizonyosan nem akarnak hátrább állani e nemzetnél.
A magyarok istene hozza körünkbe urunkat, királyunkat. De ha ez nem történhetnék, adjon nekünk ő felsége, királyi tekintélyének legkisebb csorbítása nélkül, adjon fenséges Ferencz Károly atyai szereteténél fogva hozandó áldozattal Ferencz Józsefben Budára egy ifjabb királyt.
E nemzet mint győzhetlen óriás fogja őt védeni a poklok ellen is.
S az austriai ház jövendője biztosítva lesz.
De a magyar Budán akarja tisztelni királyát.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me