d) Sántha Sándor torontálmegyei kormánybiztosnak a nemzetőrök zsoldjáról:

Full text search

d) Sántha Sándor torontálmegyei kormánybiztosnak a nemzetőrök zsoldjáról:
Sántha nov. 9-i jelentésében kérdést intézett az OHB-hoz, hogy a nemzetőrök, ha megyéjükön kívül szolgálnak, igényelhetnek-e napidíjat; jelentette egyszersmind, hogy erre a célra 4000 forintot már kénytelen volt utalványoztatni. Az OHB válasza:
E hó 9-én kelt tudósítására válaszolja a bizottmány, miszerint, igyekezzék úgy intézkedni, ha csak lehet, hogy mig a nemzetőrök a maguk megyéjében működnek, az álladalomtól zsoldot ne kapjanak, ha azonban folytonos ellenség előtti katonai szolgálatuk végett zsold nélkül nem képesek táborozni, azon esetre adhat a maga költségén nem képes nemzetőröknek zsoldot a magok megyéjében is; de ez csak e rendkívüli esetre leszen értendő, s igyekezend Ön, hogy ott, hol lehet, az álladalom költségei lehetőleg kiméltetni fognak, mivel a pontos s erélyes rendezet s felügyelet által, melyet Öntől bizton elvárni remély a bizottmány, sokat megkímélni lehet.
S azért a makói sóházból Ön által utalványozott s felvett 4000 pengőforintot tudomásul vévén s a pénzügyministériummal is tudatván, iránta egyéb észrevétele nincs a bizottmánynak.
Továbbra azonban oda utasíttatik kormánybiztos ur, hogy a kiindult seregek számára megkívántató pénz iránt Vukovich és Török Gábor királyi biztos urakkal értekezzen, nékik pénzük lévén, Önnek a megkívántató szükségeit kielégítni kötelességöknek fogják ismerni.
Ezt azért látja így rendezni a bizottmány, minthogy a pénz küldések, és olly sokfelé lévő utalványozások felette sok bajt idéznek elő az illető pénzügyminisztériumnak, s könnyebb elintézés s hamarébbi végrehajtás végett ezen rendelethez alkalmazza magát ezentúl kormánybiztos ur.
Mi pedig a megkezdett munkáját illeti, az erélyes intézkedés leszen a mostani teendője.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1848: 2874.
Mellette Sántha Sándor fentemlített nov. 9-i jelentése.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me