362. Budapest, 1848 november 27. Kossuth Levele Görgeyhez a hadsereg létszámáról és a várható ellenséges támadásról.

Full text search

362.
Budapest, 1848 november 27.
Kossuth Levele Görgeyhez a hadsereg létszámáról és a várható ellenséges támadásról.
Tisztelt Barátom!
November 24-kei levelére röviden válaszolok:*
Görgeynek ez a nov. 24-i levéle nem ismeretes. Van ugyan az OHB iratok között 3724. sz. alatt egy Görgey levél nov. 24-éről, ez azonban más, jelentéktelen dolgokról szól.
A táborvezérkari tiszteknek adandó előlegezés iránt Csányit felhatalmaztam.
A Miklós huszárok ajánlatát határozattal ellátva ide zárom. – Fiat. Az ordre de bataille iránt kérem: haderejének állása szám szerint ne forduljon meg cancelláriája kezén, – kivévén még egyszer – s ezen egy alkalommal nagyítsa inkább erejét, mint kevesítse, példáúl illyen formán, mint én ide rekesztem. Nekünk együtt in camera sinceritatis tudnunk kell mikint állunk. De ön cancelláriájának nem. A számok ott soha ne forduljanak elé; de egy ilyen forma szám kimutatást a dislocationak melléírása nélkül egy cseppet sem bánnám, ha az ellenség kezébe kerülne is, azonban azon vigyázattal, hogy ne legyen a rendes gyalogság s nemzetőrök közötti különböztetés; általában nem szeretem, hogy ezen különböztetés rubrikái nyomtatva vannak. – Infanterie – Cavallerie – tüzér – és ezzel punctum. A többi csak kettőnk között maradjon. És meg kell jegyeznem azt is, hogy az ausweis plane kevesebbre van téve a valóságnál kegyednél, mert a Sándor gyalogság Győrött már ott van, pedig 1200 ember régi katona, s 1200 ujoncz – nagy positió a valóságban is, papiroson pedig az ujoncz is figurál. Már tegnap egy divisió Császár huszárt is elküldtem. Holnap ez is Győrött lesz, s a 15-ik honvéd – Waldberg – kit kegyed dispositiójára bocsátottam, nincs az ausweisban, tehát 4000 ember circa ki van hagyva s e mellett az ausweisban führolhatja kegyed a komáromi erőt is, tessék magának kimutatást kívánni. Comorn gehört auch in Ihre Operation. Annak őrségét bízvást papirosra teheti mert visszavonulás esetében operatiójának kiegészítő részét teszi ép úgy, mint a mi Győrött van.
Ezt igy kiegészítve aztán sua via publicumra hoznám, de többé szám a cancelláriában jó lesz, ha meg nem fordul, s ide is csak nekem jön in camera sinceritatis.
Most egy fontos dolgot. Még felrendeltem a 4-ik honvéd bataillont, egy bataillon Sándort (400 ember régi, 400 ujoncz), s két divisió Császár huszárt. Ha kegyed e napokban megtámadtatik, s az ellenséget vissza veri, akkor erősítésűl felküldöm okvetlenül, de ha vagy megveretik, vagy ha magát gyöngének tartva repliirozza magát Győrré, felküldjem-e s hová? vagy Pesten concentráljam, hová még 8 nap alatt a Bocskay zászlóaljt s egy Hevesi honvédet is behuzandok, mert Pesten most semmi erőm – honnan is legyen? mindenfelé kell.
Erről hát értesítsen engem s ha megtámadtatnék, értesítsen arról is kurir által.
Perczellel tegye magát folytonos összeköttetésbe, hogy szükség esetén concentrice operáljanak.
Én megvallom, a Sándor gyalogokat nem vesztegeltetném Győrött, 200 embert az ujonczokkal ott hagynék tanításra; de az 1000 embert behúznám, vagy Parendorfra, vagy Sopronhoz; szép erő ám az, decidalhatja egy ütközet sorsát.
Még egy kérdésem van: fegyvert, fegyvert minden áron; én a poklot is megmozdítom, de nehezen megy. Wiener Neustadtban fegyverünk hever egy pár ezer, s a National Gardenak is van fegyvere, ha 3 nap alatt meg nem támadja önt az ellenség, jó volna ám á la Neudorf egy éjjeli titkos látogatás – s fegyverrel térni vissza.
De ha megtámadtatik, kurir által értesítsen engem, s Perczelt is. Kazinczy – őrnagy.
Isten áldja.
Pest Nov. 27. 1848.
Kossuth
S. k. eredeti. Hadtört. Ltár. A felsődunai hadsereg parancsnokságának iratai. Exh. 187.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me