381. Budapest, 1848 november 30. Kossuth intézkedései a szerbekkel való békekisérlet meghiusulása alkalmából.

Full text search

381.
Budapest, 1848 november 30.
Kossuth intézkedései a szerbekkel való békekisérlet meghiusulása alkalmából.
Mészáros hadügyminiszter nov. 27-i kelettel átküldte Kossuthnak Vetter tábornok jelentését, amelyben az a békekísérletek meghiusulásáról számolt be. Kossuth az alábbi választ intézte Vetterhez:
Önnek nov. 25-kéről a hadügyministeriumnak tett az iránti tudósítása, hogy a szerbekkeli egyezkedést, mint teljesen meghiusultat tekinthetni, itten tudomásul szolgálván, vezérőrnagy ur az ezen esetre már előlegesen tervezett intézkedéseknek foganatba vételére olly megjegyzéssel kéretik, hogy miután mi a szerb és rácz lázadókkali kibékülésre Isten és ember előtt minden jog és okszerű kívánatok megadásában magunkat készeknek mutattuk, * s a kibékülés és multak feledése nem a mi kérlelhetetlenségünkön, hanem az ők megátalkodott gonosz makacsságaikon s felbérelt pusztítási vágyaikon szenvedett hajötörést: a kiméletnek többé helye nem lehet, s a harcz, melly ellenök egész kérlelhetetlenséggel megindítandó, csak a kiirtásnak, a kipusztásnak harcza lehet. Ha Isten győzelmet ad szent ügyünk mellett kivont fegyvereinknek, s a hálátlan faj rasirozva leend, mi önérzetteljesen és lelki mardosás nélkül fogjuk Európának, igen az egész világnak fölmutatni azon okleveleket, melyek tanuságot tesznek, hogy a magyar mily nagylelkű tudott és akart volna lenni maga a gyalázatos árulás és vétkes pártütés ellenében is, s nagylelküségi ajánlata mily vak átalkodottsággal vettetett meg. E faj számára nincs kegyelem! Istennél a kegyelem!
Ez a megjegyzés is valószínűvé teszi azt a feltevést, hogy Kossuthnak a 277. sz. alatt, 439. s köv. lapokon közölt feltételei november folyamán keletkeztek.
Mészárosnak pedig az alábbi választ adta Kossuth:
A rácz-szerb lázadókkali egyezkedés ezeknek átalkodott makacssága miatt – Vetter vezérőrnagy jelentése szerint is meghiusulván, a nevezett tábornok mai napról oda utasíttatott, hogy az ezen esetre már előlegesen tervezett operatiokat már most egész erővel foganatba vegye, s a jelszó, melly alatt hadainkat vezérelje, irtóháború legyen.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1848: 4116.
Közli Thim. J.: A magyarországi szerb fölkelés, III, k. 234. l.
Mellette Mészáros nov. 27-én kelt jelentése. (Vetter mellékelt jelentése hiányzik.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me