389. Budapest, 1848 december 1. Kossuth közlése a jászkun kerületnek arról, hogy 20,000 forintot utaltat ki ujoncozási költségekr…

Full text search

389.
Budapest, 1848 december 1.
Kossuth közlése a jászkun kerületnek arról, hogy 20,000 forintot utaltat ki ujoncozási költségekre.
Miután a magyar hadsereg erejének 200,000 emberig leendő szaporítása országgyülésileg elhatároztatott, s ennek következtében az ujonczok számának aránylagos illetéke a hon minden hatóságaira kivettetett, igen természetes, hogy az így kivetett ujonczoknak hadfogadási pénz – miután a- kiállítás módja az állomány kirovásán mit sem változtathat – a státus részéről nem adatható, s ez csak a törvény hatóságokat illetheti. * Másképpen áll a kérdés azon ujonczokra nézve, kiket valamely hatóság a rá rótt ujonczok számán felül kiállít, mert ezeknek hadfogadási pénzt igen is a státus ad, mint erről már korábban is, épen ezen kerületekbeli egyik képviselő kérdésére általam nyilatkozat tétetett. * Ebből folyik, hogy a nemes Jászkun kerületek is hadfogadási pénz czím alatt a rárótt ujonczoknak adott toborzási költségeinek megtérítését nem igényelheti, mindazonáltal tekintve a nemes jászkun kerületek közönségének a honvédek kiállításában kitüntetett buzgalmát, s azon hazafias készségét, melly ujoncz illetőségének kiállításánál a haza védelmének elősegítésében, fáradozásban meg nem állapodott, kedves kötelességemnek tartom az ország honvédelmi bizottmányának nevében a Jászkun kerület lelkes közönségének költségei könnyebb hordozhatása végett 20,000 p.ftnyi előlegezést utalványozni, s erről az intézkedést mai naprul megtenni.
V. ö. Kossuth nov. 27-i rendeletével, 361/a. sz. alatt, 567. l.
Sem a képviselőház naplóiból, sem Kossuth egyéb megnyilatkozásaiból nem állapítható meg, hogy mikor tette Kossuth az említett nyilatkozatot.
Fogalm. Kossuth kiegészítéseivel. O. Lt. OHB 1848: 4215.
Mellette utasítás fogalmazvány a a pénzügyminisztériumhoz a 20.000 forint kiutalására.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me