b) Görgey haditervének kritikája:

Full text search

b) Görgey haditervének kritikája:
Előző levele elküldése után kapta kézhez Kossuth Görgey leveleit 1* a személyesen Pestre jött Lázár tábornok útján s usgyancsak tőle élőszóval is értesült Görgey további terveiről. Azonnal újabb levelet írt neki:
E levelek közt azonban még nem volt az, amelyet Görgey dec. 29-én este, Kossuth előbbi levelének kézhezvétele után írt; ebben Görgey igen keményen bírálta Kossuth intézkedéseit és igyekezett megokolni azokat a lépéseket, amelyeket a fővezérlet átvétele óta tett. (Közli Steier L.: Görgey és Kossuth 264. s köv. l.)
Görgey Tábornok urnak
Pest Dec. 29. este 1848.
Vettem leveleit s a velem közlött harczrendjével ellenkezőleg Lázárral azon szóbeli jelentést, hogy ha ma Öntől ellenkező rendeletet nem kap, főszállásával Hidegkútra jön – Hidegkútra! – egy félórára Budától, egy olly lyukba, a hová az ellenség bizton nem jő, ahol csak bujni lehet, ütközni nem.
Kegyed harczrendében pedig a jobb oldalon Kovácsi is áll. Tudja Ön, hol van az a Kovácsi? oda csak a madár mehet; más nem.
Ma azt írtam, hogy Ön a gajjai positiot tartsa, s ott ütközetet fogadjon el. Megmondom okát:
Ha Ön a budai sánczokig vonul vissza, s addig nem ütközik? mi lesz a következése? az, hogy Budánál elvesztvén a csatát, (a mi az örökös retiráda által lehangolt szellemnél igen meglehet) a seregnek többé nincs hová vonulni vissza, az egész sereget vagy elfogják, vagy a Dunába kergetik, minden álgyu elvész, az egész armada elvész még ha jég nem volna is, ha a híd állam is, Buda szomszédjában vesztett csata után nem tudna a hídon átvonulni; akkor is elfognák, hát még most, midőn híd nincs!
A budai sánczok és a Duna köztitért maga a bagage elfoglalja.
Ha ellenében Gájánál ütközik, egy az, nagyobb kedvvel fog ütközni, mert 3–4 órányival kevesebbet retirál – más az, ha megverik Önt, serege legalább a budai sánczokban megáll, és lesz annyi ideje, hogy ha Gájánál elveszti is az ütközetet, s a főváros elveszne is, nem vész el az ármáda, időt nyer áthozhatni azt s ágyuinkat a Dunán, s míg seregünk van – hazánk van.
Önnek tehát ütközet nélkül a budai sánczokig nem lehet, nem szabad jőni, mert egy zsákba ment bele, a honnan ha elveszti a csatát, nincs retiráda, nincs menekvés, nem csak a főváros veszett el, hanem a sereg, ágyu, minden, s ezzel a haza.
Ne veszitse el a komoly megfontolást. Rendelkezzék futár által a jobb és bal szárnnyal, s a gájjai positioban ütközzék – ha azt elhagyta, menjen előre s foglalja el újra.
Holnap reggel többet nem küldhetek Bicskére, mint 1500–1800 embert két bateriával, mert a többinek még fegyvert kell teremteni. Holnap éjjel szekereken ismét megyen egy igen derék zászlóalj 1300 ember – holnap után egy másik, talán kettő, és így tovább 5–6 nap alatt, mint egy 12,000 ember.
Ön tehát Gájától kezdve egyetlen egy lépést se adjon fel többé ütközet nélkül – az, hogy legyen-e az utolsó ütközet a budai sánczokban? majd meglátjuk, de az első ütközetnek ott nem szabad lenni.
Egy kártyára nem lehet dobni a nemzet sorsát.
Ütközzék Ön Gájánál. Igazolja a nemzetnek Önbe vetett bizodalmát.
honv. bizotm. elnöke
Kossuth Lajos
S. k. eredeti. Hadtört. Lt. A felsődunai hadseregparancsnokság iratai. Exh. 363.
Közli Steier L.: Görgey és Kossuth, 272. s köv. l.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me