c) Intézkedés a délvidéki sereg pénzellátásáról:

Full text search

c) Intézkedés a délvidéki sereg pénzellátásáról:
Vécsey jan. 20-án kelt jelentésében kérte, hogy seregének egy hónapi ellátására vagy megfelelő pénzmennyiséget, vagy külön a seregellátással megbízott kormánybiztost küldjenek a táborba. Kossuth válasza:
Tábornok úrnak f. hó 20-káról Új Verbászról a parancsnoksága alatt álló sereg élelmezése tárgyában írt hivatalos megkeresésére ezennel válaszolom:
A seregek élelmezését legczélszerübben vélem eddigi tapasztalás nyomán katonai intendanturák által kezeltetni, úgy hogy a kormány részéről kinevezendő kormánybiztos gondja legyen a polgári hatóságokkali érintkezés által az élelmitárak felállítása s szükséges élelmi szerekkeli ellátása.
E perczben azonban Tábornok úr seregéhez illy kormánybiztost nem rendelhetek, azért, mivel a nemzet haderejének a Tiszánál kelletvén összpontosíttatnia, Tábornok úr seregének is a legközelebb elérendő állomások nem lesznek állandó maradási helyeik, – a kormánybiztosnál pedig megkívántatik, hogy a vidéket ismerje és ismeretes legyen.
Mindazonáltal addig is, míg Tábornok úr seregének mozdulataihoz képest, mellyek ismét az ellenséges seregek mozdulataitól függnek, az élelmezésre nézve bővebben rendelkezni fognak, és ámbár a bácsi hadsereg operationalis pénztárának a volt sereg parancsnokság kivánságához Szegeden ellátásáról gondoskodva van,* nehogy vitéz serege csak egy pillanatig is pénzhiányt szenvedjen, ezennel rendelkezése alá a lehetőségig apró bankjegyekben 50 000 pftot küldök.
Az erre vonatkozó intézkedést l. 43/f. sz. alatt, 75. l.
Arra kérvén fel szívesen Tábornok urat, miszerint ha a pénznek fogyatékán lenne, engemet pár nappal előre értesíteni méltoztassék.
Ered. fogalm. Kossuth s. k. kiegészítésével.
O. Lt. OHB 1849: 934.
Mellette Vécsey jan. 20-án kelt jelentése. Az intézkedést a pénz kiutalására l. előbb, a 107. sz. akta mellett. (200. l.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me