166. Debrecen, 1849 február 3. Kossuth rendelete a börtönökben lévő rabok egyrészének a hadseregbe történő besorozásáról.

Full text search

166.
Debrecen, 1849 február 3.
Kossuth rendelete a börtönökben lévő rabok egyrészének a hadseregbe történő besorozásáról.
A Honvédelmi Bizottmány 1014. sz. alatt átküldte véleményezés végett a hadügyminisztérium igazságügyi osztályához Debrecen városának egy felterjesztését a katonának önként jelentkező rabok újoncozása ügyében. A hadügyminisztérium igazságügyi osztálya hosszú jelentésben foglalt elvileg állást a kérdésben s hivatkozással arra, hogy a katonai rabokat Ausztria már korábban is kivitte és besorozta a hadseregbe s hogy a munkácsi és eszéki rabokkal kapcsolatban nálunk is történt már hasonló kezdeményezés, javasolta a polgári rabokkal kapcsolatban is ezt az eljárást.* Kossuth a javaslat alapján az alábbi rendeletet intézte a törvényhatóságokhoz:
Hasonló eset amikor decemberben volt, a hajduböszörményi rabok kérték hogy jelentkezhessenek katonának. (L. előző kötet, 508/e. sz. 864. l.)
A hadügyministerium igazságügyi osztályának f. é. jan. 6-ról 111. szám alatt kelt előterjesztése szerint a Magyarországban, jelesen a munkácsi és eszéki várban levő katonai fegyenczeknek rendes hadi szolgálatba soroztatás feltétele alatti megkegyelmezése és szabadon bocsáttatása elrendeltetvén; az orsz. honvédelmi bizottmány ennek folytán s illetőleg az igazságügyi osztály javaslata következtében a polgári fegyenczeknek hátralévő büntetésüknek, vagy a reájok hárulható ítélet súlyának elengedését következő feltételek mellett elhatározta:
1-ör. Ha a bűn milyensége nem olyan, hogy a büntetés elengedése által akár a közbátorság veszélyeztetve lenne, akár pedig a népnek erkölcsi érzete általa magát sértve találtatná.
2-or. Ha az illető magát rendes katonai szolgálatra s arra is kötelezi, hogy rossz magaviselete vagy tán éppen bűntényekre vetemedése esetére elengedett büntetésének kiállása végett is fogságába visszavitessék és
3-or ha az illető a katonaságra alkalmas testalkattal bir.
Ehhez képest minden vérbírósági hatalommal felruházott törvényhatóságok törvényszékeinek meghagyatik, hogy a kebelökben lévő börtönbeli foglyok közül azokat, kik a fenebbi kategóriákba esnek, a legközelebbi hadmegye, vagy tábor parancsnokának rendelkezése alá átküldjék, kik azoknak átvételére s besorozására ezennel utasíttatnak.
Ered. fogalm. Kossuth s. k. kiegészítéseivel. O. Lt. OHB 1849: 1140.
Megjelent a Közlöny febr. 4-i számában.
Mellette a hadügyminisztérium igazságügyi osztályának fent ismertetett előterjesztése.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me