188. Debrecen, 1849 február 7. A Honvédelmi Bizottmány közleménye Mesterházy István őrnagy cibakházi győzelméről.

Full text search

188.
Debrecen, 1849 február 7.
A Honvédelmi Bizottmány közleménye Mesterházy István őrnagy cibakházi győzelméről.
Mesterházy őrnagy, ki előbb egy század hevesi, különösen mezőtúri lovassággal az aradi táborban a hazának hasznos szolgálatokat tőn mult január 28-kán felsőbb rendeletek következtében kecskeméti önkintes gyalogokkal s néhány hevesi önkintes lovassal Czibakházát megszállván, jan. 30-kán s 31-kén s február 1-ő és 2-ik napjain az ellenséges német lovasság által mindig növekedő erővel megtámadtatván, az ellenséget mindannyiszor vissza verte, s megszalasztotta.
Február 2-kán a Dembinszky altábornagy fővezérlete alatti Répásy hadsereg osztályból kellőleg megerősíttetvén, úgy a tiszaföldvári, mint vesenyi, és inokai tiszajárásokat kellőleg fedezte, s gondos elővigyázattal a Tisza túl pártján czirkáltatott.
Február 4-kén délelőtt, midőn épen a tiszti karral egyetemben a nagy misén volna, vette azon tudósítást, hogy az ellenség nagy erővel közeleg, tellyes csendben a nélkül, hogy a mise félbeszakasztatott volna, vonultak ki a templomból, seregit csata rendben állítá, s minden századnak helyét kijélölé, mellyet közel két óráig tartott ágyuzás között el sem is hagyott.
A tetemes erővel közelgő ellenségre, különösen az ágyú fedező lovasságra ágyukra irányoztatván lövéseit, olly jó sikerrel támadta meg az ellenséget, hogy az több lovat szerszámostul, nyergestől, ágyútöredékeket, tűzérkalapokat, mellvasakat, veszteségének jeléül a csata téren hagyván, miután két ágyúja megsértetett, halottjait és sebesültjeit székerekre rakva visszavonulni volt kénytelen.
Méltánylattal említetik Albert Ignácz táborvezérkari hadnagy, a felállítás körüli hasznos tevékenységéért, valamint a mindenkor fáradhatlan Rakovszki százados, a 48-ik honvéd zászlóalj helyettes parancsnoka. Tűzéreink általában igen jól viselték magukat. Különösén Turner Antal tűzmester, Gombai és Rotter tizedesek. Kellő elismeréssel említendő még Urai főhadnagy, 48-ik zászlóaljtól, ki a századja közzé lőtt gránátot, mielőtt szétpattanhatott volna, különös lélekéberséggel hirtelen tova rugta.
A honvédelmi bizottmány kötelességének ismeri Mesterházy őrnagynak ezen nevezetes tiszai pont megvédésében tanúsított vigyázatát, s ügyes rendelkezéseit, és elszánt vitézségét, nyilvános elismeréssel méltánylani; a parancsnoksága alatti lelkes honvédek s önkintesek és Koburg huszárok égnek a harczvágytól, mellyre a megállapított hadmunkálati terv szerint igen közel alkalommal dicsőséges alkalmuk nyiland.
Részünkről három könnyű sebesült van. Mesterházy őrnagy a Czibakházára lőtt 50 röppentyű által okozott károkat, miután a 48-ik zászlóalj legénysége, s hevesi önkintesek, a felgerjedt tűznek egész készséggel véget vetettek, azonnal megbecsülteté, s a mintegy 7000 ftra menő kárnak, a kárvallott lakosok számárai megtérítése iránt, a honvédelmi bizottmány rögtön intézkedett; mert a kárt, mit a haza védelmében egyesek szenvednek, a közállomány által megtérítettni az összes igazság követeli.
Debreczen, február 7-kén 1849.
A honvédelmi bizottmány által
Közlöny, február. 8.
Ez a közlemény kevés stiláris átalakítással pontról-pontra megegyezik Mesterházy febr. 5-én Cibakházán kelt jelentésével. Ez a jelentés 1585. sz. alatt van iktatva. Ugyanezen a napon egy rövidebb jelentést is küldött be Mesterházy, amelyben az előző napi győzelem jó hatását említette meg a népre és a katonákra, azonkívül sürgősen pénzt kért a kecskeméti és hevesi önkéntesek költségeire. A két jelentésre Kossuth az alábbi választ adta:
Örnagy úrnak f. hó 5-éről kelt jelentései, melyek szerint a czibakházi fontos tiszai ponton sikerült vitéz serege élén a túlnyomó ellenséget visszavernie, a honvédelmi bizottmány által méltányoló elismeréssel fogadtattak. Gondoskodandik a kormány, hogy Őrnagy úr munkásságának közel alkalommal olly tér nyíljék, melly hazafiságának s bajnoki lelkületének egyaránt megfelelő legyen. Addig is fejtse Ön ki a lehető erélyt és éberséget. Míg a kettő őrtűz gyanánt világítasd a haza boruiban, addig az éj sötét táborától nincs mit tartani.
Egyik jelentésében a kecskeméti század pénzkimutatásáról teszen Ön említést; erről én nem tudok, minthogy kezeimhez nem jutott, s a levélhez sem volt csatolva. Nehogy pedig Ön vitéz serege akármiben is fennakadást szenvedjen, legitt küldök 2000 pengő forintot Horváth Péter főhadnagy által, mihelyt ez magát nálam jelentendi.
Mivel pedig az a népre igen megnyugtatólag hat, ha azon kár, mit egyesek a haza védelme miatt szenvednek, a közállomány által megtéríttetik, annálfogva ugyanazon futár által küldök a czibakházi lakosok becsű szerint kimutatott kárának megtérítésére 2768 pft és 48 pkr-t,* melly öszveget sziveskedendik őrnagy úr az illetők közt kiosztani.*
A fentebb közölt jelentésben 7000 forintos kár megtérítéséről van szó; Mesterházy eredeti jelentésében csak az van, hogy a mellékelt jegyzék szerinti kár megtérítése lenne kívánatos, így nem állapítható meg, hogy az eltérés honnan származik.
Heves megye február 9-én kelt kérvényében ugyancsak kérte a károk megtérítését; Kossuth azt válaszolta kérésükre, hogy Mesterházy útján már intézkedett a kárösszeg kifizetéséről. (OHB 1849: 1988.)
Fogalm. Kossuth s. k. kiegészítésével, O. Lt. OHB 1849: 1584.
Mellette Mesterházy rövidebb jelentése és utasítás fogalmazványa a pénzügyminisztériumhoz a fenti két összeg kiutalására.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me