b) Az óbecsei táborból hazabocsátott kun önkéntesekről:

Full text search

b) Az óbecsei táborból hazabocsátott kun önkéntesekről:
Somossy Ignác, a tartaléksereg kormánybiztosa febr. 15-én Madarasról jelentette Kossuthnak, hogy az Illésy János által a Répássy-féle sereghez küldött kun önkéntesek – akiket korábban Kökényessy őrnagy bocsátott haza az óbecsei táborból – fegyelmezetlenek, rendetlenek, jobbára fegyver nélkül jöttek s kérte, hogy inkább vigyék Debrecenbe s ott szereljék fel őket s azután osszák be más zászlóaljakhoz. Kossuth az üggyel kapcsolatban az alábbi utasítást küldte a hadügyminisztériumnak:
Az jelentetvén föl, hogy az óbecsei táborban volt kunkerületbeli önkénteseket, kik végett rendelkezés volt téve,* Kökényesi őrnagy bocsátotta haza kérem a hadügyministeriumot, sziveskedjék megvizsgáltatni, hogy azon önkényteseknek elbocsájtásuk a megnevezett őrnagy által mi okból történt.
A bácskai táborból hazabocsátott kun önkéntesekre a korábbi intézkedéseket l. 226/a. és 242. sz. alatt, 404. és 433. l.
Egyszersmint Somossy Ignácz kormánybiztosnak megujitott kérésére Balázsi Ferencz tiszapüspöki segédlelkészt előforduló alkalommal tábori papságra leendő kinevezés végett a ministerium figyelmébe ajánlom.
Ered. fogalm. Kossuth s. k. kiegészítésével. O. Lt. OHB 1849: 2139.
Ered. tiszt. O. Lt. Hadügymin. 1849: 3941.
A fogalmazvány mellett Somossy fent ismertetett jelentése, valamint utasítás fogalmazványa Illésy János jászkunkerületi kormánybiztosnak, hogy a szóbanforgó önkénteseket »ne szakonként, hanem mind egyszerre, kellő rend s fegyelem mellett és használható állapotban« küldje Répássy táborába.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me