293. Debrecen, 1849 február 21. Kossuth utasítása Halassy Bélához: kormánybiztosi működéséről fontosabb elszámolást terjesszen fe…

Full text search

293.
Debrecen, 1849 február 21.
Kossuth utasítása Halassy Bélához: kormánybiztosi működéséről fontosabb elszámolást terjesszen fel.
Folyó év, és hó 13-ról a honvédelmi bizottmányhoz beadott számadása önnek, szükséges megvizsgálás véget a pénzügyministeriumhoz áttétetvén, ugyanonnan ez érdemben szinte folyó év és hó 18-ról tett felterjesztés szerént az jelentetik, hogy az ön által beadott számadás kitételei okadatolva legkevésbé sem lévén, azok számvetőileg meg nem vizsgálhatók.*
Halassy Béla ügyének előzményeire l. előbb a 192/d. sz. aktát, 354. s köv. l.
Ezek folytán felhivatva érzi magát a honvédelmi bizottmány kijelenteni hogy:
Noha a jelen nehéz körülmények közt a kiküldött biztosoktól nem kivánja meg a honv. bizottmány, hogy felhasznált előfogataikat állomások szerént igazolgassák: annyit mindazáltal már csak a rendszeresség tekinteténél fogva is követel, hogy kiküldetését, továbbá hivatalos kiindulása s megérkezte idejét, lehető nagyobszerű kiadásait, mint szintúgy a nem utazásra fordítottakat, valamint azt is hogy mikor és hol járt? kétségbe nem vonható okmányokkal igazolja, hogy így az általa beadott számadás számvevői vizsgálatra képesített legyen.
A pénzügyministerium számolni tartozik az országnak s nem teheti magát nevetségessé az által, hogy számadás gyanánt mutasson be egy jegyzéket, mellynek egész tartalma illyen forma: utaztam 446 ft, ismét utaztam 386 ft, ismét utaztam – ennyi meg ennyi ft. Toborzó költségekre adtam ennyi meg ennyi ft., a nélkül hogy csak egy fillér is volna igazolva.
Ez nem számadás. Pedig a kormány az országnak számadással tartozik, s így a pénzt kezelőktől is számot kell kérniök.
Ezek szerént az ön által beadott számadás – melly utazási költségekül olly öszveget merit ki, amivel fél Európát be lehetne utazni – olly megjegyzéssel adatik vissza, hogy azt a fenn elősorolt módon okadatolva, újólag mutassa be.
Ered. fogalm. Kossuth s. k. kiegészítéseivel.
O. Lt. OHB 1849: 2319.
Mellette a pénzügyminisztérium február 18-án kelt fentemlített átirata az OHB-hoz.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me