d) Az igazságügyminisztériumnak, a Zichy Ödön-féle ékszerek összeírásáról:

Full text search

d) Az igazságügyminisztériumnak, a Zichy Ödön-féle ékszerek összeírásáról:
A békepárt Madarász László ellen irányuló támadásának nyitányára az adott alkalmat, hogy Madarász megkezdte a Zichy-féle ingóságok elárvereztetését.* Előbb a képviselőházban, majd a békepárt lapjában, az Esti Lapokban történtek gyanúsító célzások a lefoglalt értékek gondatlan kezelésére s végül a képviselőház márc. 11-én 905. számú határozatában elrendelte az ingóságok számba vételét s az állami kiadások felülvizsgálására kiküldött bizottmányt bízta meg az egész ügy megvizsgálásával. A bizottság elnöke Kubinyi Ferenc és titkára, Gorove István márc. 24-én azt javasolták a Honvédelmi Bizottmánynak, hogy az összeírás az első összeírásnál résztvett személyekkel együtt történjék s kérték Kossuthot, hogy adja ki erre vonatkozólag az utasítást. Kossuth az üggyel kapcsolatban az alábbi rendeletet intézte az igazságügyminisztériumhoz:
Az árveréssel kapcsolatos iratokat l. O. Lt. Orsz. Rendőri- és Postaosztály, 218. rakt. sz. alatt.
A képviselőház f-hó 11-kei ülésének a Zichy Ödön féle ingóságok felől, hozott határozatánál fogva kiküldött bizottmány abban állapodván meg, hogy a még el nem árverelt ingóságok ugyanazon kormány osztályok küldötteinek közbejöttével irassanak össze, mellyek az első összeírásnál is Pesten részt vettek.
Ennél fogva az igazságügyi ministérium a képviselőház határozatának minél gyorsabban lehető foganatosítása végett akként intézkedendik, hogy az említett ingóságoknak összeírására kebeléből szintén egy hivatalnokot haladéktalanul kinevezend.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1849: 3819.
A pénzügyminisztérium és a rendőri osztályfőnök hasonló szövegű rendeletet kapott.
Mellette a fentemlített bizottmány Kubinyi Ferenc elnök és Gorove István jegyző aláírásával ellátott március 24-én kelt átirata az OHB-hoz.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me