427. Tiszafüred, 1849 március 26. Kossuth levele Szemerének a felsőmagyarországi védsereg tervéről és a honvédsereg ruhaszükségle…

Full text search

427.
Tiszafüred, 1849 március 26.
Kossuth levele Szemerének a felsőmagyarországi védsereg tervéről és a honvédsereg ruhaszükségletének beszerzéséről.
Mihelyt egy órai szabad időt rendelhetek magamnak azonnal közlendem önnel a felállíttatni tervezett guerillák iránti nézeteimet.*
Szemere márc. 16-i kelettel hosszú tervezetet nyujtott be a Bizottmánynak, a »felsőmagyarországi védsereg tervét«, amelyben – kiindulva a népfelkelés és a guerillacsapatok viszonylag kevés sikeréből – új alapokra kívánta fektetni a nép közreműködését a maga vidékének megvédésében. A védsereg – amelynek szervezetét Szemere a legapróbb részletekig kidolgozta – magába olvasztotta volna a már meglevő szabadcsapatokat is. (A tervezet teljes terjedelmében megjelent a Közlöny márc 23-i számában.) Ugyanakkor hosszú levélben ismertette Kossuthtal is tervét. (L. Gelich R. i. m. III. k. 162. s köv. l.)
Addig ide mellékelem a hadügyministernek e részbeni észrevételeit. Általában előlegesen csak azt jegyezvén meg a guerillákat illetőleg:
Mikép a guerillák, eredeti rendeltetésüknél fogva csak bizonyos vidéken, s ezen vidéken különös, erre kitünőleg hivatva levő egyéniségek vezetése alatt szülhetnek sükert.
Ezt tartja a guerillák általános theoriája.
Ezt bizonyítja különösen nálunk a már majd egy éves tapasztalás.
Annyira, mikép az országnak kormánya már közel 1/2 milliomot költött el a czéluknak meg nem felelt guerillák alakítására és – kivéve azokat, mellyeket alkalmas vezér egyéniség tett sikeressé, – e nagy költség sárba dobva lőn.
A guerilla vezérnek a tájat, mellyen működik, mint saját lakát kell ismernie, embereit magának választania, s mindenek előtt magának a vidéknek is ollyannak kell lenni, melly a guerillák rendeltetésével compatibilis legyen.
Így például Szabolcs megye teljességgel nem az.
Guerillák hegyes vidékre valók.
Erre nézve van nekem kidolgozott operationális tervem – melly a munkálati vonalt, gyülpontokat sok egységbe hozza.
Egyébiránt hadseregünk előhaladásában iszonyú gát a borzasztó sár.
De mégis haladnak.
A sár úgy szólva leeszi lelkes honvédeinkről a ruhát, – különösen a csizmát, bakkancsot és nadrágot.
E bajon kell, hogy segítsünk haladéktalanul.
Miért is ezennel mindenek előtt arra hívom fel önt – hogy amit Miskolcz, Kassa, talán Rimaszombat is, lábbeliben és nadrágban kiállítani képes, azt ön a lehető gyorsasággal kiteremtse.
És pedig nem úgy, hogy a mesterembereket felszólítaná Ön akár lábbeli, akár nadrág készítésre; – hanem ugy: hogy bizonyos, a czélra kiválasztandó embereit megbízván rendelje el, parancsolja meg, hogy a mesterember egy 24 óra alatt p. o. 2 pár bakkancsot vagy csizmát, s két nadrágot elkészítni köteleztetik, külömben el fog záratni.
Az álladalom megfizet mindenért – de a munkát requirálja.
A körülmények úgy parancsolják.
A veressapkás hősöknek nadráguk nincs.
Magamról is szivesen odaadnám nekik, ha segíthetnék rajtuk.
Ezek számára 200 nadrágot lehető legrövidebb idő alatt küldjön, ön – flectere si nequit superos, acheronta moveat.*
»Flectere si nequeo superos, Acheronta movebo.« Vergilius Aeneiséből vett idézet, a minden akadályon győzedelmeskedő erőfeszítés jellemzésére: »Ha az égiek nem segítenek, a poklokat fogom megmozgatni.«
Biztosít önnek csüggedetlen lelkessége, s vitéz hőseink iránti meleg szerelme hogy nem fogja ön engedni őket öltözetlenül menni azon csatába, mellyben e napokban ügyünk diadalát vivandják ki.
U. I. Mint említém, hadseregünk előrehalad; ezen haladásnak óhajtott eredménye az által is feltételeztetik, hogy zászlóaljainkat completirozhassuk.
A védsereg felállítását tehát akkint óhajtanám eszközlésbe vétetni, miszerint általa a fenebb említett érdek háttérbe ne szorítassék.
Honvédekre van szükségünk, kik síkra szállanak.
Az előhaladásra nézve közlendem onnét nézeteimet.
Ered. fogalm. Kossuth s. k. kiegészítésével.
O. Lt. OHB 1849: 4198.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me