B. Fogalmazási személyzet.

Full text search

B.
Fogalmazási személyzet.
A fogalmazó egyének feladata a kormányzó elnököt, mint legközelebb álló tanács adói és segélyei a kormányzási tárgyak vitelében [támogatni.]*
A [ ]-be tett valószínű kiegészítés a szöveg átalakításakor kimaradt.
Hogy e részben az óhajtott siker elérethessék, szükséges, hogy eme férfiak kiterjedett theoreticus és practikus miveltséggel tiszta jellemet, szigoru becsületességet, tárgyesmeretet, ügyességet és szorgalmat párositsanak.
Mindenek előtt szükségesnek látszik hogy a kormányzóelnök maga mellé
a. Egy status titkárt válasszon (6000 ft.), ki azon számos folyamodott s egyéb egyéneket fogadja, kiknek a kormányzó elnökkel magával szóllaniok elkerülhetlenül nem szükséges, azoknak előadásait kihallgassa, azon tárgyakat, melyekhez a kormányzó elnök határozata közvetlen nem szükséges, eldöntse s egyáltalában a kormányzó elnöknek a tárgyvitelében, kiszabadandó hatásköréhez képest segitségére legyen.
b. Ezen kivül három kormánytanácsnok volna kinevezendő és pedig kettő 3000–3500 f. a polgári, egy pedig a katonai tárgyakra nézve a szokott katonai ellátással és a körülményekhez mért s havonkinti 80 f. – egész 100 f.ból álló hivatali pótlékkal (Funktionszulage).
Feladatunk lenne, a kormány elnök határozása alá bocsájtandó tárgyakat pontosan megvizsgálni, azokat neki eldöntés végett, szóval körülményesen előterjeszteni, a hozandó határozatokat feltenni, az illető kibocsátványokat (expeditio) szükség szerint a beosztott fogalmazási személyzet által elkészittetni, – ezeket átvizsgálni, s a körülményekhez képest a statustitkár útján, vagy közvetlen a kormányzó elnök helybenhagyása alá terjeszteni, végre pedig azokat kibocsájtás eszközésére az irodafőnöknek általadatni.
A beérkezendő tárgyaknak az előadók által bizonyos felosztás szerint kellene feldolgoztatniok, minek folytán azon helyzetbe jönnének, hogy a szakmányaikhoz tartozó tárgyalások tudomásában lehetvén, ez által egyrészt ők a tárgyak elintézésében nagy könnyebbitést nyernének, másrészt pedig a különben majdnem elkerülhetlen tévedések mellőztetnének el.
Legczélszerübb lenne, ha alattok az egymáshoz rokon tárgyak összpontosittatnának, például az igazságügy, belügy s vallás- s oktatásügyi ministeriumhoz tartozó beadványokat az egyik, a pénzügy, kereskedés és közlekedési ministeriumbelieket a másik, a belügyieket s az ehhez tartozó katonai fegyverzési, felszerelési és élelmezési szakbelieket a harmadik előadó által lehetne tárgyaltatni.
c. Minden előadó mellé megkivántató fogalmazó személyzet volna rendelendő, melly a kibocsátványokat (expedito) az illető előadó utasitása szerint fogalmazni tartoznék, és pedig a polgári előadók mindegyikéhez egy titkár 1500 ftal s 1 fogalmazó 800 ftal, a katonai előadóhoz pedig 1 katonatiszt titkári minőségben, szokott katonai fizetéssel és 50 pft. havi pótlékkal.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me