I. Iktatás.

Full text search

I. Iktatás.
Az érkező beadványok vagy ollyanok, mellyek az előadó közvetlen eldöntése alá esnek, vagy ollyanok, mellyek a ministerek hivatalos köréhez tartoznak.
Az elsőkhöz lehetne sorozni a ministerek mindazon felterjesztéseit, mellyek általános rendszerbeli, vagy összes ministeriumot illető kérdést nem tartalmaznak, továbbá mindazon beadványokat, mellyek eldöntését a kormányzó elnök magának fenntartja.
Ellenben a másik kathegóriába azon jelentések, folyamodások, és egyéb beadványok esnek, mellyek a kormányzó elnökhöz intézvék ugyan, de tulajdonképen mégis a ministerek hatásköréhez tartoznak.
A tárgyak illyetén különböző természeténél fogva tehát, két különböző iktatókönyv lészen nyitandó.
Egyikét az édemlileg eldöntendő s e szerint a kormányzó elnök ügyiratait képező beadványokról, az eddigi elnöki irodában bevett szokás szerint maga az igtató,
másikát pedig a segédiktató vezethetné, mindazon folyamodások és beadványokról, mellyek rövid uton s közvetlen rendeltetésük helyére küldendők.
Ez utóbbi oly képen volna szerkezendő, hogy benne a tárgy tartalma csak röviden érintetnék, és a ministerium, mellyhez küldetendik, különös rovatban feljegyeztetnék.
Folyó számai az illető beadvány aljára irandók, s hogy a fő iktatókönyv számaitól megkülönböztethessenek külön betüvel ellátandók lennének.*
A kormányzói hivatal segédkönyvei közt nincs nyoma annak, hogy az iktatásnak az említett második változata megvalósult volna.
A beadványok, mielőtt a ministeriumokhoz elküldetnének, napnota bizonyos órában különös jegyzék mellett a status titkárhoz agy távolléte esetében a tanácsosok egyikéhez volnának beadandók s csupán annak helybenhagyásával eszközöltethetnék továbbküldésük az iktató által szinte külön téritvény s az elbocsátás napjának feljegyzése mellett.
A fő iktatókönyv beadványai az iktató által közvetlen nem az előadókhoz, hanem a lajstromozóhoz volnának utasitandók.
Egyébiránt az iktató teendői közé tartozik még a kiadótól átveendő kibocsátványokból az illető határozatokat az iktató könyvbe beiktatni, s ezután a kibocsátványokat a hozzá tartozó ügyiratokkal együtt a lajstromozónak általadni.
Magában értetődvén, hogy a kellő szembentartás végett az illető iktató által elküldendő irományok téritvényi könyvbe iktassanak, s ugyan ebben az átvétel elismertessék.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me