c) Rendelet Lechner hadnagyhoz az útban lévő hadifogolyszállítmányok feltartóztatására:

Full text search

c) Rendelet Lechner hadnagyhoz az útban lévő hadifogolyszállítmányok feltartóztatására:
Rendelet.
Ezennel meghagyatik Önnek, hogy az ide mellékelt rendelettel* Szoboszló felé azonnal utnak induljon, s marassza a Pestről Debreczen felé utasított mintegy 600 hadifoglyot, kik hihetőleg ez éjjel Szoboszlón vagynak elszállásolva, azon állomásban a hol találja, – meghagyván minden szállitó parancsnoknak, hogy a kormány – a közlekedési ministerium utján – veendő rendelete megérkeztéig tovább ne haladjanak.
Az előző nyílt rendeletről van szó.
A községeknek s azok hatóságainak hagyja meg, hogy őket az érintett rendelet véttéig élelemmel, s szállással az álladalom költségén lássák el; – egyuttal felvilágositván őket, hogy miután ezen hadifoglyok a szolnok – debreczei, s szolnok–aradi vasutvonal földi munkái teljesitésére fognak alkalmaztatni, s hogy ezen tekintetből azok ideszállitása szükségtelenné vált. Ez indokból elvárja a kormány is, hogy a nép, felfogva önhasznát is, ezen foglyok ellátásáról, habár tovább tartana is, annál inkább fog gondoskodni, mert a tartási költség az álladalom által meg fog térittetni.
Egyuttal szólitsa fel a szállitó parancsnokokat, hogy adják bé jelentésüket tüstént arról, hány olasz fogoly van felügyeletük alatt, – ezek azonnal felszólitandók, ha vallyon óhajtanak-e Magyarország s ezáltal önországuk érdekében a magyar seregben harczolni s abban egy külön már felállitott olasz légióba bésoroztatni, miről is jelentése elváratik. Egyuttal az ide mellékelt proclamátiók a fogoly olaszokkal közlendők.*
A szabadságharc olasz légiójának szervezését Kossuth megbízásából Győzey Vince őrnagy kezdte meg 1849 márciusában. A légió tagjai önkéntes jelentkezés alapján, a császáriaktól átállt, valamint hadifogságba került olaszokból kerültek ki. A légió létszáma, ápr. végén 403 főt tett ki. Nagyobb lendületet vett a szervezés akkor, amikor június második felében Alessandro Monti ezredes került a légió élére. Monti a piemonti kormány követeként került Magyarországra, a novarai vereség után nem tért vissza Olaszországba, hanem felajánlotta szolgálatait Kossuthnak, aki az olasz légió szervezésének a folytatását bízta rá. A légió szervezési központja július elejétől Szeged lett, létszáma július közepére megközelítette az ezer főt. (Vö. Berkó I.: Az 1848/49. évi magyar szabadságharc olasz légiója. Hadtört. Közlemények 1926. évf.)
Önnek pedig meghagyatik, hogy azon esetre, ha ezen foglyok több helységekben volnának elosztva, vagy több csapatokban volnának utban, tehát minden egyes illy szállitó parancsnokhoz menend, s őt e rendelet szoros megtartására fogja utasitani.*
A hadifoglyok felhasználásával kapcsolatos további iratok bőségesen találhatók a Közmunka és Közlekedésügyi minisztérium 1849-es iratanyagában.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1849: 7553.
A hadügyminisztérium jún. 13-án átküldte Kebeley kisújszállási térparancsnok jún. 2-i jelentését arról, hogy Kisujszálláson egyáltalán nincsenek olasz hadifoglyok (OHB 1849: 8143. sz.).

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me