h) Záborszky Szemere belügyminiszternek, Szeged város Hadik Gusztáv ellen emelt panaszáról:

Full text search

h) Záborszky Szemere belügyminiszternek, Szeged város Hadik Gusztáv ellen emelt panaszáról:
Szeged város közönsége máj. 21-i közgyűléséből Kossuthoz intézett feliratában tiltakozott az ellen, hogy Hadik ezredes mint a tartaléksereg első hadtestének parancsnoka ismét hatáskört nyerjen a város fölött. Ismertesse a város korábbi, márciusi harcát a tehetetlen Hadik ellen, amelynek következménye lett akkor Hadik elmozdítása és Perczelnek a déli sereg főparancsnokává történt kinevezése. Ismertette Szeged népének lelkesedését, amellyel nemcsak a reá eső 137 újoncot állította már ki, hanem még 550 újonc kiállítására vállalt kötelezettséget s közölte, hogy »az ujoncozás körüli működése olly egyénnek, kire a város bizalmatlanságot szavaz, csak lehangoló, zsibbasztó hatású leendhet.« Kérték tehát a szegediek, hogy adjon más megbizatást Hadiknak. Kossuth a felterjesztést, a mellékleteket és Hadik ezredes máj. 24-én kelt védőiratát (l. OHB 1849: 7559. sz. alatt) előzetes szóbeli megbeszélés után átküldte Szemere belügyminiszternek:
Kormányzó ur meghagyásából van szerencsém Szeged városa és Hadik Gusztáv ezredes közt fenforgó panaszok iránti iratokat 7534. és 7559. számok alatt Minister Urhoz átküldeni, miszerint a kormányzó urral tegnap váltott értekezés nyomán e tárgyban intézkedni sziveskedjék. Igmándy Sándor alezredes, ez ügyben ide küldetve lévén, ő holnap Minister Ur által adandó rendelet elvitelére ajánlkozik.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1849: 7534.
Mellette Szeged város ismertetett felirata, a márc. 2-i közgyűlés Hadik ellen hozott határozatának jegyzőkönyvi kivonata, valaminta márc. 14-i ülés jegyzőkönyve, amelyben Hadik eltávolítását és Perczel kinevezését örömmel vették tudomásul. – A hadügyminisztérium nevében Kiss Ernő altábornagy még máj. 30-án visszaküldte Kossuthnak az iratokat, s a vizsgálat eredményeként közölte, hogy a panasz nem tartalmaz tényeket Hadik ellen, különben is elavult már és csak egyesek személyeskedése következtében újították fel. Hadiknak különben is csak a felállítandó hadosztály fölött van hatásköre, a város fölött nem, a szegediek aggodalma tehát alaptalan. (OHB 1849: 7607. sz.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me