400. Budapest, 1849 július 6. Kossuth rendelete Assermann Ferenc komáromi várparancsnokhoz a vár biztosításáról és Krivácsy Józse…

Full text search

400.
Budapest, 1849 július 6.
Kossuth rendelete Assermann Ferenc komáromi várparancsnokhoz a vár biztosításáról és Krivácsy József tüzérparancsnoki kinevezéséről.
Komárom vára a nemzet kincse, szabadságának, függetlenségének erős oszlopa.
Istennek hála, Ön kezeiben jó és biztos kezekben van.
És vannak Ön mellett férfiak, a kormány és nemzet bizodalmát teljesen megérdemlők.
A tüzéri parancsnokságra nézve azonban azon észrevétel fordul elő, hogy bár derék, emberséges, hű férfiu s értelmes vitéz katona, de nem tud magyarul, s mert nem tud, ostrom esetében a komáromi nép rokonszenvét nem birhatná. Pedig ezt is kell birnia.
Azért – már előbb kiadott rendeletemhez képest – ujólag is szorosan s változhatlanul meghagyom, hogy a várbeli tüzérparancsnokság Krivácsy őrnagynak azonnal átadassék, s nekem e rendeletem végrehajtásáról jelentés tétessék.
Jungwirth urnak vitéz szolgálatát a hadseregnél nyilt téren kivánom igénybe venni. Egyébiránt, ha a várparancsnokság kivánná, s ő maga ohajtaná, hogy mint hadszertári parancsnok (Garnisons-Artillerie-Commandant) ott maradjon, nem volna ellene észrevételem.*
Krivácsy kinevezésével Kossuth a hozzá hű főtisztek számát kivánta Komáromban szaporítani. Ujházy kormánybiztos júl. 6-án kelt levelében arról tudósította Kossuthot, hogy Görgey nem engedte meg Krivácsynak a tűzérparancsnokság átvételét. Klapka pedig azt ajánlotta, hogy Krivácsy és Jungwirth együtt legyenek parancsnokok. Kérte Kossuthot, hogy amennyiben mégis ragaszkodik Krivácsy parancsnokságához, úgy a kinevezést ellenjegyeztesse valamelyik miniszterrel (OHB 1849: 8977. sz.).
Komárom várát a nemzet nevében Ön hüségének ótalmába ajánlom.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1849: 9119.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me