452. Szeged, 1849 július 21. Asbóth őrnagy kormányzói vezérsegéd utasítása a hadügyminisztériumhoz a péterváradi várba szállítand…

Full text search

452.
Szeged, 1849 július 21.
Asbóth őrnagy kormányzói vezérsegéd utasítása a hadügyminisztériumhoz a péterváradi várba szállítandó gyutacskészlettel és ágyúgolyókkal kapcsolatban.
Vetter altábornagy, a bács-bánáti seregek fővezére júl. 17-én jelentette Kossuthnak, hogy megérkezett Péterváradra és a várőrség szellemét igen jónak találta. Kérte Kossuthot, hogy küldjön pénzt, főleg aprópénzt a vár szükségleteire, azonkívül gyutacsokat és lőszert hétfontos ágyúk számára. Közölte még, hogy a hadműveleteket még aznap tovább folytatják. A levél megérkezésének időpontjában – júl. 19-én – Kossuth nem volt Szegeden, távollétében Szemere intézkedett: megrendelt a pénzügyminisztériumnál 250.000 forintot, a hadügyminisztériumot pedig felszólította, hogy Pétervárad várőrsége számára »tetemes mennyiségű gyutacs töltés és 7 fontos vetágyukba való golyók« elküldéséről gondoskodjék. Ez a rendelet a hadügyminisztériumban félreértésre adott okot s Asbóth őrnagy júl. 21-én az itt közölt rendelettel oszlatta el a félreértést:
A péterváradi várnak némely munitiofélékkel kellőkép leendő ellátása iránt Vetter altábornagy ur f. hó 17-én költ levele folytán a hadügyministeriumhoz Szemere Bertalan ministerelnök ur által intézett megkeresés kapcsában tisztelettel értesitem a ministeriumot: miszerint a péterváradi várnak nem gyutacstöltésekre, hanem magokra a gyutacsokra van szüksége és illyenekkel az aradi várban működő gyutacsgyárból elegendőleg ellátható, mire nézve a ministerium mindjárt 100,000 gyutaccsal disponálhat is.
A 7 fontos vetágyukba (Haubitzen) való munitió alatt pedig csupán 7 fontos vetágyukba való üres golyók értendők, mellyek vagy Török Gábor aradmegyei kormánybiztos utján az aradmegyei golyóöntödékből, vagy pedig Gr. Vécsey tábornok ur által a Krassó megyei vasgyárakból nyomban megszerezhetők.
Mellyek iránt a ministeriumot a kellő intézkedések sietős megtételére felkérem.
Kormányzó ur megbizásából
Abóth
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1849: 9355.
Ered. tiszt. Hatört. Lt. 1848/49-i vegyes anyag 16/a csomó.
Mellette Vetter altábornagy júl. 17-i jelentése, valamint a júl. 19-i említett két rendelkezés fogalmazványa.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me