455. Szeged, 1849 július 22. Kossuth felszólítása Ivankovics János vasmegyei kormánybiztoshoz: toborozzon önkénteseket a felállít…

Full text search

455.
Szeged, 1849 július 22.
Kossuth felszólítása Ivankovics János vasmegyei kormánybiztoshoz: toborozzon önkénteseket a felállítandó új tartaléksereg számára és azokat irányítsa Szegedre.
A hazánk függetlenségét, sőt nemzetünk lételét fenyegető veszély minél biztosabb és gyorsabb elháritása tekintetéből egy 30 ezer főnyi s saját vezérletem alatt harczolandó tartalék hadsereget szándékozom önkéntesekből kiállitani, kiknek toborzása az Alföldön már jó sikerrel folyt.*
Vö. Kossuth júl. 14-i Fejér megyéhez intézett, de el nem küldött rendeletével 430. sz. alatt, 721. s köv. l.
A beállók szolgálati ideje: mig a muszka az országból ki nem üzetik, de 4 évnél minden esetre kevesebb; – foglalópénz 20 pengő forint, melly a beálláskor azonnal kifizetendő.
Felette fontos hatása, sőt eldöntő sulya lenne annak, ha e sereg kiállitáshoz Vas és Sopron megyék népe is hozzájárulna: felhivom tehát ezennel Kormánybiztos Urat, miszerint egy pár ezer önkéntest iparkodjék kiállitani. Én a Tisza mentén alakuló tartaléksereggel a Dunán átkelni fogok és azért felhivom Kormánybiztos Urat, hogy önkénteseivel és a népfelkeléssel egyetemben, azon esetre, ha jó siker lenne várható, az ellenséget hátban megtámadva nyugtalanitsa, és a Dunán átkeltem után mozgó csapatjával velem egyesüljön.
Ha pedig az ellenség hátbani nyugtalanitása a körülményeknél fogva kivihető nem volna, akkor az összegyülendő önkénteseket 100–200 főnyi csapatokban küldje le ide Szegedre, minek eszközlése módjáról Balázs százados fog felvilágositást adni. – Ez utóbbi módja önkéntesei leszállitásának minden esetre tanácsosabb.
Kormánybiztos Ur buzgó hazafisága és erélyességétől reménylem, hogy e fontos megbizatásában kivánt eredménnyel működend.
Ered. fogalm. Kossuth s. k. kiegészítésével.
O. Lt. OHB 1849: 9471.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me