l) IlléssyJános jászkunkerületi kormánybiztosnak, adókivetésről és újoncozásról:

Full text search

l) IlléssyJános jászkunkerületi kormánybiztosnak, adókivetésről és újoncozásról:
Illéssy április 15-i jelentésében többek között azt kérdezte Kossuthtól, hogy mivel ebben az évben a nép még nem fizetett adót, s könnyen az a balhit alakulhat ki, hogy többé nem kell adózni, hiszen az állam megvan anélkül is, nem lenne-e célszerű a már felszabadult területen mgkezdeni az adószedést. Másik kérdése az volt, hogy a kivetett újoncok kiállitásában nem volna-e jó mellőzni a lassú toborzási rendszert és a törvény alkalmazva a hadkötelesek közül sorshúzással – a helyettesítés kizárásával – kiállítani 4 éves szolgálara az újoncokat. Kossuth válasza:
Kormánybiztos Ur f. hó 16-káról 374. szám alatt kelt jelentése válaszoltatik:
Miként az adó-kivetést illetőleg holnap fog határozni a képviselőház.* A hozandó határozat értemlében a kivetést meg kell majdan a Jászkun kerületben is tenni – előre figyelmessé tétetvén a Kormánybiztos Ur, miként a behajtásnál csak addig menjen Ön, mig executiora kerülne a dolog, ott azonban álljon meg: mert nem tartanám tanácsosnak, hogy a nép jelen körülmények közt erőszakos végrehajtásokkal zaklattatnék.
Az 1848 novemberi és decemberi, valamint az 1849. évi adóról szóló törvényjavaslatot a képviselőház napirendjének elhúzódása miatt csak május 18-án terjesztette be Duschek pénzügyminiszter, tárgyalásra pedig csak május 24-én került. Közlöny, máj. 26.) A képviselőház kisebb módosításokkal máj. 26-án, a felsőház pedig máj. 29-én elfogadta a javaslatot. (A pénzügyminiszter eredeti javaslatát l. a Közlöny máj. 26-i számában a véglegesen elfogadott szöveget a máj. 30-i számban.)
Mi az ujonczállitást illeti, amennyiben a mult évi ujoncztartozás forogna fenn – erről szerezzen Ön magának porisitv tudomást s ami hátra an, azt teljes erélylyel állittassa ki. A törvényhozás által legközelebb felajánlott 50,000 obtingensből a Jászkunkerületre 746 egyén esendik. Ezek kiállitását, mihelyt e határozat a felsőház hozzájárultával törvénnyé válik, amig sikerrel lehető, toborzás – ha pedig igy nem menne, sorshuzás utján eszközölje Kormánybiztos Ur.
Ered. fogalm. Kossuth s. k. kiegészítésével.
O. Lt. OHB 1849: 5882.
Mellette Illéssy János ismertetett jelentése.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me