Világ-kereskedelmi jelentés.

Full text search

Világ-kereskedelmi jelentés.
E rovat alatt a magyar keresk. társasághoz érkezendő legujabb levelekből hetenkint egyszer, hazánk termelő ereje kifejlesztésére használható rendes tudósitást adandunk, hogy saját érdekeinek elintézését kiki illy adatok szerint alkalmazhassa.
Páris, dec. 20-kán. Pálinka. E héten az üzlet elég élénk volt, s tegnap óta az árkelet valamivel ismét emelkedék, miután néhány nap előtt az ár minden ok nélkül csökkenőben volt. Rendelkezés alá eshető részletek a mult hónapban 114–115 frankon keltek; a jövő év első négy hónapjára pedig 116 frankon. – Olaj. E czikk állapota nem kedvező, a gyakori esőzés vissza tartja az ár emelkedést, mi okon kivül a csökkenést másból nem magyarázhatni. Flandriában a vetés hibás, és ez reményt nyujt az ár szökkenésre. Kész olaj a mult hónapban 102–103, a jövő év első hónapjaira pedig 106 frankon kelt. (Olaj rovat alatt a magból ütött olajnak minden neme értetődik.) n Répaczukor. Jó minőségü 4-dik osztályu 63 1/2 frankon kelt, mi árjavulsára mutat. A colonial czukor ára is kivergődni látszik a csökkent állapotból.
Amsterdam, dec. 20-kán. Repcze. A kéznéllévő fenttartja az árát, vevők azonban csupán olajütők. Lenmagnak nincs kelete. Napraforgó olaj pang. Lenolajnak is több az adója mint vevője. Tisztabúzának ára alig volt fentartható, s a vele való kereskedés kevésben üzetik. Rozs jó árban tartja magát. Árkelet 270–295 frank a búzáé, a rozsé 248–268. t. i. lastja.
Hull, dec. 19-kén. Az 1844-ki termés bő volt, és az idő junius végeig igen kedvező; azóta azonban az idő ellenkezőre változott, s kevés a példa, hogy az utóbbi években a termés annyi bajjal lett volna betakarítható, mint ez idén. A virágzáskor jött esőzés okozta hibát a töpörödött szemen láthatni, s igy a liszt szaporátlanságában is. Hiteles hirek nyomán még is jó a kilátás. Az eddigi behozatalokból itélve a minőség különböző, és a bushel sulya 55–60 font között billeg. Hogy pedig az 1845. aratás példátlanul bő volt, abból is látható, hogy még mindig sok jő a piaczra. Az üzérek kezei között lévő mennyiségek kicsinyek, és ezen észrevétel a külföldi vámozott buzára is alkalmazható. Bab vetésben bő, aratásban azonban nem igen kedvező, minőségben is igen középszerü. De mivel a betakaritás jó időben történt, a minőség a várakozást még is fölmulja. Burgonyáról nehéz a tudósitás, mert a vélemények igen különbözők. Hogy a termés bő volt, bizonyos, de hogy a rothadás sok kárt tett, nem tagadhatni, noha ezt is a hir kelleten túl nagyítja. Most minden attól függ, mint lesz a télen eltartható.
Galacz, dec. 15-kén. Minden pangó értesités daczára is, melly külföldről ide érkezik, a gabonaár itt jól áll. A kukoricza 80 piaszterről 100-ra rugott, – a buza 180-on kél. A Rozsot, melly nem bő, nagyon keresik és 2380–85 piaszteren kél. Ibrailban a buza ára 180–200, a kukoriczáé 105–10, az árpáé 80, piaszteren áll. Faggyúnak okája 92 para, mivel kevés az eladó, a pénzkelet emelkedésben van.
Bánát, dec. 26-kán. Az üzlet pang. A csanádi buza a Maros környékén még mindig 13 fr., árpa 5 fr., kukoricza 4 1/2 fr., zab 4 1/2 v. cz. A repczét nem keresik, s köblét 7 frton kaphatni. Lóher magnak sincs becse.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me