Tan-ügy.

Full text search

Tan-ügy.
Az iparegyesületi rajzoktatás mind inkább fejlődik. Már Hetilapunk ez évi folyamának 2-dik számában volt alkalmunk jelenteni, miképen a rajz-tanulók száma örvendetesen növekedik, – miképen szorgalmuk, tanulási vágyuk is felette nagy. Ezért történt, hogy gyülésteremünkben hétköznapokon is adathassék oktatás a délelőtti órákban. – De már ennél is többet tenni határozók el magunkat.
Rajzműkiállitásokat rendezendünk; és
Rajzpéldányokat és szobormintákat gyütendünk.
Glembay ur, buzgó rajzoktatónk ugyan is a hétköznapi órákért neki fizetett tandíjnak egy harmadát az egyesületnek engedte át azon javaslattal, hogy ezen öszvegből kitüntetési pályadíjak tüzessenek ki a rajztanulók szorgalmának, előmenetelének jutalmazásaul; a díjak magok arany és ezüst érdempénzből álljanak, miknél az ércznek nemessége s nagyobb kisebb sulyja képezendi a fokozatot; némi űnnepélylyel. –
Leczkebizottmányunk előleges véleménye nyomán a választmány elfogadá Glembay úrnak inditványát, miután a tandíj egy harmadának felajánlását az egyesület czéljaira már előbb köszönettel vette. – A választmány is czélszerűnek itélte, – hogy a rajz-tanulásra némi kitüntetésekben adassék felhivás iparos fiatalságunkhoz, mert alig van ág a műiparnak, hol a művek idomának, összetételének, alkotásának nemesitéseül ne szükséges vagy legalább befolyásos volna a rajzolási képesség. – Azonban a választmány eltért Indítványozónak abbeli javaslatától, hogy értékes érdempénzekben állapítassanak meg a jutalmak. Azon kornak ugyan is, mellyből rajztanulók vállalkoznak, sokkal kevesebb még önzése, hiusága, haszonvadászata, semhogy értéktelen kitüntetésekkel is ne lehetne szorgalmát és dicsvágyát akár felkölteni, akár kielégíteni. S nem is tanácsos, hogy az iparüzésre kivánkozó ifju jövendő pályájának küszöbén, s oly szorgalomért, mely további törekvéseinek csak lépcsője, már azon kitüntetést nyerje az egyesülettől, mellynél az nagyobbat majd a valódi iparos eszközlésekért sem nyujthatand. Az iparos előhaladás tömérdek fáradalmat s kitűrést igényel, – mind a képességek megszerzésében, – mind a gyakorlati munkásságban; azért szükség, hogy az iparos hivatás további stadiumaira tartassanak fel a magasabb fokozatu elismerések. – A kezdő ifjuságnak elég verseny-pályát tárni fel, s alkalmat adni neki, hogy az elsőbbségben ambiálhassa és nyerhesse el a szorgalom dicsőülését. Ezekhez képest a választmány azt határozta el, hogy az iparegyesületi rajztanulók rajzolataiból évenkint iparműkiállitást rendezend, a kiállitott rajzműveket az építészi szakosztály által, mellyhez a szükség szerint ennek tagjain kivül is lehetend egyéb szakértőket csatolni, megbiráltatja, – s azon kiállítóknak, kik legajánlatosabb műveket fognak készíteni, kitüntetéseket itélend. De e kitüntetést csak dicsérő levél tanusitandja, mellyben az ifju további igyekvésre fog felszólítatni. Legfölebb azon 111kijelentés fogja ezen felűl koszorúzni szorgalmát, hogy készitménye érdemes az egyesületi rajz-példányok gyüjteményébe felvétetni, melly czélból, ha a kiállító is bele egyezendik, meg is fog tartatni. És illy
Rajzműkiállitás már a folyó 1846-ik évnek augustusi vására alkalmával fog Pesten tartatni. Felőle annak idejében bővebb értesitést fogunk a t. cz. közönséghez intézni.
A tanpénz azon harmadát pedig, mellyet Glembay ur a rajzoktatás érdekének kivánt feláldozni, rajzpéldányok és szoborminták beszerzésére fordítandjuk, – meg levén győződve, miképen ezek gyüjteménye a rajziskolának mind tanulságait, mind hirét méltán nevelni fogja. – Az épitészi szakosztály lőn megbizva avval, hogy tekintettel a rajzolás minden ágaira, a gyüjteménynek mikint leendő beszerzése felől véleményt készítsen.
Ime, megint egy szintolly szükséges, mint üdvös fejleménye az iparegyesület azon sok oldalú törekvéseinek, és olcsó eszközléseinek, miknek sikeritésénél egyesek áldozatkészségén s buzgó cselekvésén kivül a közönségtől mitsem igényeltünk. Január 12-kén 1846.
Csanády jegyző.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me