A magyar tengerhajózó társaság előleges alaprajza.

Full text search

187A magyar tengerhajózó társaság előleges alaprajza.
A tengeri hajózás a nemzet ipar és kereskedés főrugonya s főeszközlője. Tengerészet teremté a legszabadabb népeket, – tengerészet emeli hatalompolcza a nemzeteket. Velencze, Hollandia s Angolhon Europában, Egyptus Afrikában, India s China Ázsiában fénylettek és fénylenek, mint gazdag statusok mig Schweicz, Lengyelhon Europában, Mongol és Tatárföld Ázsiában, másodrendű állapotban sinlődnek, mert nem volt, vagy nincs tengerpartjok, mi által a világ minden részével közlekedhessenek. Tengerészet értékesíti a világ piaczaivali érintkezés által az ország termékeit, s fedezi a közjólét azon kellékeit, mellyeket saját földünk nem fedez; tengerészet szerez külföldről értelmiséget, alapit gyáripart, teremt gazdagságot, s szolgál iskolául tengeri hadsereg alakitásához, mi nélkül bármi hatalom s erő csak félkezü óriás. – S miután hála istennek! szegény hazánk nincs egészen a tengertől elszigetelve, sőt birunk az ádriai partokon egy megbecsülhetlen vonallal Fiumétól Cattaróig, a földmüvelés után követve a kereskedési történet tanuságát, s a gyakorlati tapasztalást, tengeri forgalmat kell előmozditanunk, hogy a gyáripart erős, nagyszerű, minden engetéssel daczoló lábra állithassuk.
És kell e alkalmasb helyzet kereskedési tengerészet fentartására, mint épen a magyar tengerpart s Dalmáthon gyönyörű szigetei? Ha nem birna Fiume maga nyolczvan tengeri hajóval, s ha nem alkalmaztatnának az austriai tengerészetben is főkép a mi tengerpartról származó kapitányok s matrózok, ha e tények mellettünk nem szolnának, már maga tenger-tatományaink fekvése által kellene tengeri hajózásunk előmozditására magunkat annál inkább ösztönöztetve éreznünk, mivel irva van, hogy csak a kereskedési tengerhajózás szolgálhat alapkőűl a hadi tengerészetnek, mi a világkereskedési fejlődésnél minden országnak szükségesebb, mint Sardiniának, Nápolynak vagy Portugáliának, melly kisebb stásusok mégis háromszor négyszer nagyobb tengeri haderővel birnak, mint az austriai monarchia. – S ha megteremté a tengeészet Genuának Columbusát, Porgugalliának Vasco de Gamaját, Angolhonnak Drakejét s több jeles férfiakat, talán teremt Magyarországnak egy embert, ki nem a magyar, hanem a világ történetében fog helyet foglalni.
Hogy kiviteli kereskedésünk s tengerészetetünk nemzeti legyen, szükséges annak szent czéljait a törzsökös magyar kebelére önteni, s felbuzditani őt az érdekes ügy felkarolására, mert csak ha gyakorlati tapasztalásra lesz, birandja megitélni e két tenyézőben rejlő fontosságot, s magát olly lépésekre elhatározni, mellyek állását s jövendőjét biztositandják. –
Felfogván tehát a magyar kereskedelmi társaság ez ügynek szerfeletti érdekességét, s magyar szellemebn akarván kezdő lépést tenni a nemzeti tengerészet egykori megalapitására; mikép egy tengeri hajó felépitése, mint lejebbi számitás szerint látható, a világ legnyereségesebb vállalataihoz tartozik, következő tervet bátorkodik saját résztvevése mellett meginditani, sannyival inább a magyar érdek szent tisztaságában 188fog a vállalat élén állani. -Magyar termékek szállitása, magyar kapitány, s ha lehet, magyar lobogó diszesitendik Ádriának ez első törzsökös magyar szülöttjét.*
Itt következik a terv, indokok elősorozása, hajószemélyzet és költségvetés, mellyek e lapok körén kivül eső dolgok levén, itt mellőztetnek, különben a maga utján köztudomásra jutandók. Csak annyit említünk meg, hogy a hajó 350 tonna vagy leend, milly nagyságu a kitüzött czélra legalkalmasabb, mind mert a szem nem fülik meg benne mint nagyobbaknak, mind mert fuvart könnyebben kap s a t. Épitkezési költség teeend 27,500 p.ft. Illy hajó eltart 25-30 esztengeig, ha t. i. rendkivüli szerenscétlenség nem éri. Évenkinti költség 11,900 p.ft., jövedelem 17,900 s a t. Szerk.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me